EU řeší, zda potápět lodě používané k převozu uprchlíků

uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží

uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží Zdroj: ctk

Evropská unie uvažuje o tom, jak potápět prázdné lodě, které pašeráci používají k převážení migrantů přes Středozemní moře do Evropy. Je to jeden z deseti bodů, který předložila Evropská komise jako podklad pro společné jednání ministrů vnitra a zahraničí zemí osmadvacítky. Potvrdili to čeští ministři Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. Podle šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové panovala také shoda na potřebě posílit evropské možnosti zachraňovat na moři lidské životy.

„Znamená to silnější (operace) Triton a Poseidon, s více penězi,“ řekla Mogheriniová novinářům. Záchranné operace je třeba podle ní řešit strukturovaněji než dosud a příslušným způsobem také posílit evropskou agenturu Frontex, která za ochranu vnějších hranic EU odpovídá. Unie by podle Mogheriniové ale měla také vzájemně více sdílet odpovědnost, pokud se týká rozmísťování uprchlíků.

Situací, kdy v moři při pokusu dostat se do Evropy umírají stovky lidí, se bude ve čtvrtek zabývat také mimořádný summit unie. Některé z předložených bodů by podle diplomatů měly tvořit základ chystaných závěrů jednání premiérů a prezidentů.

Body, které EU nabídla k řešení migrace ve Středomoří
Posílení společných operací ve Středozemním moři, konkrétně operací Triton a Poseidon, zdvojnásobením finančních zdrojů i počtu prostředků umožňujících vyhledávací a záchranné operace.
Systematická snaha dopadat a ničit plavidla užívaná pašeráky. Pozitivní výsledky operace Atalanta (kolem Somálska) by měly inspirovat k podobným krokům proti pašerákům ve Středozemním moři.
Agentury Europol, Frontex, EASO (Evropský podpůrný azylový úřad) a Eurojust se budou pravidelně setkávat a spolupracovat na sdílení informací o způsobech práce pašeráků, na jejich trestání a na sledování jejich finančních zdrojů.
EASO vyšle týmy do Itálie a Řecka ke společnému vyřizování žádostí o azyl.
Členské země zajistí, že všem migrantům budou odebírány otisky prstů.
Zvážení možnosti mechanismu nouzového přemísťování.
Celoevropský dobrovolný pilotní projekt přesídlování s 5000 místy pro osoby, které potřebují ochranu.
Zřízení nového programu návratu nelegálních migrantů z členských zemí na hranicích EU, který bude koordinovat agentura Frontex.
Větší angažmá v zemích sousedících s Libyí prostřednictvím společné snahy Evropské komise a Evropské diplomatické služby, posílení iniciativ v Nigeru.
Rozmístění styčných úředníků pro migraci v klíčových třetích zemích tak, aby mohli sbírat informace o migračních tocích a posílit roli zastoupení EU.

Zaorálek ale zdůraznil, že u případného ničení „pirátských lodí“ musí být jasný právní základ pro podobné akce. „Těžko se dnes říká ano a ne. Právě proto, že to nejsou jednoduché body,“ poznamenal ministr. Připomněl, že je složité najít například v Libyi partnera pro jednání.

Chtěli bychom zintenzivnit boj především s převaděčskými gangy. S těmi, kdo vydělávají na bídě, chudobě a neštěstí těch lidí

Do řešení problematiky by také měly být zapojeny organizace jako je OSN a její instituce a britský ministr zahraničí Phillip Hammond zmínil podle Zaorálka i otázku možného podílu NATO.

Ministr vnitra Chovanec zase připomněl, že příčinou migrační vlny je destabilizace zemí jako je Libye či Sýrie. Na cestě je podle něj 4,5 milionu uprchlíků a tlak na unijní hranici zesiluje. „Chtěli bychom zintenzivnit boj především s převaděčskými gangy. S těmi, kdo vydělávají na bídě, chudobě a neštěstí těch lidí,“ uvedl.

ČR přispěje na programy, které budou tragédiím předcházet

Také podle Chovance chce Praha o některých z bodů komise ještě před summitem vést debatu. ČR je podle obou ministrů připravena finančně přispět na programy, které se tragédiím uprchlíků budou snažit předcházet.

Návrh hovoří o zdvojnásobení peněz i prostředků evropských operací jako jsou Triton či Poseidon. „Tyto operace určitě ano, Evropská unie na to musí najít finanční prostředky,“ míní český ministr vnitra.

Chovanec také připomněl odmítavý postoj české vlády k případnému zavedení povinných kvót pro „redistribuci“ azylantů. Jeden z dnešních bodů se zmiňuje o „nouzovém“ mechanismu pro umísťování uprchlíků, další předkládá návrh na dobrovolný pilotní projekt znamenající vznik 5000 míst pro uprchlíky.

„Jednoznačně říkáme: pojďme pomáhat v zemích původu,“ řekl český ministr vnitra. Jedním z navržených bodů je také návrh vznik nového programu návratu nelegálních uprchlíků.