EU rozšířila sankce. Nově postihnou i separatisty na východě Ukrajiny

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

Hlavní předáci proruských separatistů z Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny se ocitli na sankčním seznamu Evropské unie. V čele potrestaných rebelů je ruský premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj. Agentura ITAR-TASS zdůraznila, že mezi nově přidanými jmény "není ani jeden ruský představitel".

Opatření schválili ještě v pátek velvyslanci členských zemí „osmadvacítky“ v Bruselu, platnost nabylo dnešním vydáním oficiálního unijního věstníku. Unie tak rozšířila na 72 počet osob, kterým zakázala vstup na své území a kterým zmrazila majetek.

Dosud se sankce týkaly 61 lidí, vesměs ruských představitelů, a dvou firem. V pátek ale Brusel oficiálně potvrdil, že k odvetným opatřením přidává dalších 11 lidí. EU dala rovněž na vědomí, že je připravena uvalit plošné sankce, pokud Moskva nevyužije svého vlivu na proruské separatisty.

Nově se na „černé listině“ objevila jména premiérů a klíčových ministrů vlád samozvaných povstaleckých republik či předsedů jejich parlamentů, jakož i velitel kozáků Nikolaj Kozicin či šéf tajné služby doněckých povstalců Alexandr Chodakovskij.

Kanada rozšířila seznam o 14 lidí

Již dříve Kanada ohlásila, že uvalila sankce proti dalším 14 proruským předákům na Ukrajině. Jde o hospodářské postihy i zákaz vstupu. Mezi osobami, jichž se nové kanadské sankce týkají, je i Valerij Kaurov, samozvaný prezident takzvaného Novoruska, který vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina k vyslání vojsk na Ukrajinu. Novorusko je proruský termín pro jihovýchodní Ukrajinu.

Kanadský ministr zahraničí John Baird rovněž vyzval Rusko, aby přestalo na Ukrajinu posílat zbraně a ozbrojence, zastavilo propagandu proti Ukrajině a stáhlo vojáky z blízkosti ukrajinských hranic. Kanada naposledy rozšířila sankce vůči proruským představitelům na Ukrajině v červnu, kdy zahrnovaly 43 Rusů a 16 Ukrajinců.

Západ zavedl v uplynulých měsících sankce proti Rusku zejména kvůli anexi Krymského poloostrova. Kyjev se nyní snaží vojensky potlačit povstání proruských separatistických vzbouřenců na východní Ukrajině.