EU smí uvalit cla na americké zboží za čtyři miliardy dolarů, rozhodla WTO

Trupy pro Boeing 737 MAX

Trupy pro Boeing 737 MAX Zdroj: Reuters

Uskladněné letouny Boeing 737 MAX v areálu výrobce
Uskladněné letouny Boeing 737 MAX v areálu výrobce
Odstavené letouny Boeing 737 MAX v areálu závodu výrobce
Odstavené letouny Boeing 737 MAX v areálu závodu výrobce
Odstavené letouny Boeing 737 MAX v areálu závodu výrobce
7
Fotogalerie

Světová obchodní organizace (WTO) povolila Evropské unii uvalit cla na americké zboží v hodnotě čtyř miliard dolarů jako odvetu za to, že Washington podporuje amerického výrobce letecké technicky Boeing. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters.

Zdroje z obou stran sporu uvedly, že unijní cla na výrobky, jako jsou letadla Boeing, které ještě musí WTO formálně potvrdit, nebudou zavedeny před listopadovými prezidentskými volbami ve Spojených státech. Rozhodnutí má být oznámeno v následujících týdnech.

Loni obdobně začaly zavádět Spojené státy cla na evropské zboží za 7,5 miliardy dolarů kvůli státní podpoře pro Airbus, což je evropský konkurent Boeingu. Spor o podporu výroby letecké techniky se mezi USA a EU táhne už 16 let.

Europské zdroje Reuters tvrdí, že čtyrmiliardová suma nezahrnuje dřívější rozhodnutí WTO o tarifech ve výši 4,2 miliardy eur, a že tedy EU může uvalit cla na zboží z USA v celkové hodnotě 8,2 miliardy eur.

Americké zdroje to ovšem popírají s tím, že daňové zákony USA, k nimž se dřívější rozhodnutí o clech vztahovalo, již neplatí.

Podle analytiků může nynější verdikt WTO, který dává každé ze stran právo uvalit cla na dovoz letadel z druhé země, vytvořit podmínky pro to, aby EU a USA zasedly k jednacímu stolu a urovnaly vleklé spory týkající se veřejné podpory pro výrobce letadel.