EU své klimatické cíle splní se zpožděním 21 let, pokud nezvýší tempo i investice, tvrdí studie

Elektrárna a teplárna v německém Afferde (ilustrační foto)

Elektrárna a teplárna v německém Afferde (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Fietzek - Wikimedia Commons

Evropská unie dosáhne svého klíčového cíle při snižování emisí skleníkových plynů s více než dvacetiletým zpožděním, pokud nezrychlí transformaci energetického sektoru. Vyplývá to ze studie italské elektrárenské společnosti Enel a fóra The European House - Ambrosetti.

Evropská unie si stanovila za cíl snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Podle studie však bude tohoto cíle při současném tempu transformace dosaženo až v roce 2051.

K dosažení stanovených cílů jsou v rámci EU zapotřebí investice v hodnotě kolem 3,6 bilionu eur (zhruba 91 bilionů korun), uvádí studie. Vyzývá také k užší spolupráci členských zemí při transformaci energetického sektoru a k integraci energetických trhů.

Jedním z cílů EU je zvýšit do roku 2030 podíl energie z obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě na 40 procent. Šéf Enelu Francesco Starace nicméně uvedl, že při současném tempu změn by bylo tohoto cíle dosaženo teprve v roce 2043. „To by bylo příliš pozdě,“ prohlásil Starace.