EU uzavřela s Japonskem svou dosud největší dohodu o volném obchodu

Japonsko, Tokio, Shinjuku

Japonsko, Tokio, Shinjuku Zdroj: Morio, Wikimedia

Evropská unie podepsala s Japonskem svou dosud největší dohodu o volném obchodu. Oznámili to podle agentury DPA japonský premiér Šinzó Abe i předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker. Dohoda, která odstraní téměř všechna cla ve vzájemném obchodu, pokrývá zhruba třetinu globálního hrubého domácího produktu a 600 milionů lidí. Cílem dohody je podpořit hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. Kritici se však obávají, že dohoda povede k oslabení norem pro ochranu životního prostředí a spotřebitelů v EU.

Původně měla být dohoda podepsána již minulý týden, podpisový ceremoniál byl ale odložen kvůli záplavám v Japonsku. Podpis dohody přichází v době rostoucích obav z protekcionistických opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten již letos zavedl nová cla na dovoz oceli a hliníku i na řadu čínského zboží. Jeho kroky vedly k odvetným opatřením ze strany Evropské unie, Číny i dalších obchodních partnerů.

Tusk podepsanou smlouvu označil za doposud největší bilaterální obchodní dohodu. "Vysíláme jasný vzkaz, že stojíme společně proti protekcionismu," prohlásil. "Je to světlo v rostoucí temnotě mezinárodní politiky," dodal.

Podle analytika Džuničiho Sugawary ze společnosti Mizuho Research Institute Trumpova protekcionistická opatření "přiměla Japonsko a EU k urychlení rozhovorů o dohodě". Sugawara rovněž upozornil, že japonský premiér má sice s Trumpem dobré vztahy, ale v obchodních záležitostech se Japonsko staví na stranu Evropy.

"Japonsko a EU vytvoří jednotnou frontu proti americké hrozbě zavádění cel na klíčové produkty, například na automobily," uvedl analytik. Trump v květnu nařídil vyšetřování vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost USA, což by mohlo vést k uvalení dodatečných cel.

"V době, kdy protekcionistická opatření nabírají po celém světě na síle, dnešní podpis dohody mezi Japonskem a EU opět ukáže světu naše neochvějné politické odhodlání podporovat volný obchod," uvedl japonský ministr hospodářství Tošimicu Motegi.

Firmy z Evropské unie v současnosti vyvážejí do Japonska zboží a služby v hodnotě přes 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun) ročně. Jednou z nejvýznamnějších položek tohoto exportu jsou mléčné produkty, napsal server BBC.

Evropský potravinářský sektor by měl díky dohodě těžit z odstranění vysokých japonských cel na sýry či vína z EU. Japonské automobilky zase doufají, že díky odstranění desetiprocentních cel na dovoz aut do EU zvýší svůj prodej na evropském trhu.

Smlouva se kromě cel týká i odstranění některých dalších překážek vzájemného obchodu. Zajišťuje například, že u motorových vozidel budou obě strany dodržovat stejné mezinárodní normy týkající se bezpečnosti výrobků i ochrany životního prostředí. Na automobily z EU se tak budou stejné požadavky vztahovat v EU i v Japonsku, nebude je při exportu tedy nutné znovu certifikovat a vývoz se zjednoduší.

Jednání EU s Tokiem o volném obchodu začala v roce 2013 a dokončena byla začátkem loňského prosince. Po souhlasu členských zemí a následně také europarlamentu by dohoda mohla začít platit ještě za mandátu stávající komise, tedy v příštím roce.

Evropská komise dnes rovněž oznámila, že dosáhla dohody, která umožní bezpečný pohyb dat mezi EU a Japonskem. Dohoda podle komise vytvoří největší světovou zónu pro bezpečný pohyb dat založený na vysoké úrovni ochrany osobních údajů.