EU zrušila sankce proti 24 běloruským činitelům

Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Socialism Expo via Flickr

Evropská unie vyřadila 24 Bělorusů ze sankčního seznamu, sestaveného v minulých letech na protest proti pronásledování běloruské opozice a prohřeškům proti respektování základních lidských práv. S odvoláním na informace bruselských diplomatů to uvedl minský tisk. Na poměry v Bělorusku EU reaguje sankcemi už od poloviny 90. let, naposledy byly prodlouženy loni do letošního října.

Z černé listiny Brusel podle agentury Interfax vyřadil několik osob z bezprostředního okolí prezidenta Alexandra Lukašenka, včetně jeho bývalého kancléře, některé členy vlády, rektory běloruských vysokých škol, soudce a novináře. Osoby vystavené sankcím nesměly cestovat do zemí EU a jejich aktiva uložená v evropských bankách byla zablokována.

Evropa v poslední době ukazuje minskému režimu přívětivější tvář, zejména díky energické snaze běloruského vůdce Lukašenka zprostředkovat mírové řešení ukrajinské krize. Dvojí mírové dohody, uzavřené loni a letos v běloruské metropoli Minsku, jsou podle účastníků konfliktu včetně Kyjeva a Moskvy jediným schůdným prostředkem k řešení vleklého konfliktu.