EU zvýší příspěvek na boj proti ebole na miliardu eur

Zdravotnice měří teplotu jedné z cestujících na letišti v Casablance

Zdravotnice měří teplotu jedné z cestujících na letišti v Casablance Zdroj: CTK

Lídři členských zemí Evropské unie dnes na bruselském summitu schválili zvýšení částky poskytnuté unijními zeměmi na boj s ebolou na miliardu eur (27,5 miliardy korun). Česko přispěje částkou 15 milionů korun. Virus se mezitím nově rozšířil do New Yorku a Mali.

Brusel a jednotlivé členské země dosud daly na humanitární pomoc africkým zemím v boji proti krvácivé horečce přes 500 milionů eur. Británie před summitem požadovala, aby byla tato částka přibližně zdvojnásobena, čemuž vyšli šéfové vlád vstříc. K největšímu přípěvku se zavázal Londýn, který slíbil 200 milionů eur.

Nejnověji zasaženou zemí je africké Mali
Světová zdravotnická organizace (WHO) vyslala své experty, aby v Mali pozorovali 43 lidí podezřelých z nákazy ebolou. První oficiální potvrzený případ pochází ze včerejška. Pacientem je dvouletá holčička, která nedávno přijela ze sousední Guineje. Mali se tak stalo šestou západoafrickou zemí zasaženou tímto virem. Dvěma z nich, Nigérii a Senegalu, se ale podle WHO mezitím podařilo s nákazou vyrovnat.

Šéfové států evropské osmadvacítky se již ve čtvrtek dohodli, že evropským koordinátorem boje proti ebole bude nový kyperský eurokomisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Christos Stylianidis. Ten hodlá co nejdříve navštívit postižené země západní Afriky, aby rozhodl o možných formách pomoci.