Eurokomisař pro klima Timmermans rezignuje. Hlavou Green Dealu se nově stane Šefčovič

Evropský komisař pro klima Frans Timmermans končí

Evropský komisař pro klima Frans Timmermans končí Zdroj: Reuters

Evropský komisař pro klima Frans Timmermans podal rezignaci. Dosavadní místopředseda komise odchází, aby v listopadových předčasných parlamentních volbách v Nizozemsku vedl společnou kandidátku nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice. Timmermansův post místopředsedy Evropské komise pro Green Deal převezme eurokomisař Maroš Šefčovič ze Slovenska.

Šefčovič také dočasně převezme agendu komisaře pro klima, dokud se za Timmermanse nenajde plnohodnotný nástupce, oznámila Evropská komise.

Timmermans byl jediným uchazečem o místo v čele kandidátky PvdA a Zelené levice. Ve spíše formálním hlasování členů stran volební koalice získal 91,8 procenta hlasů. 

V červenci Timmermans oznámil, že chce být příštím nizozemským premiérem, a uvedl, že se bude ucházet o post lídra levicové koalice. Zelená levice a PvdA se rozhodly spojit síly v předčasných volbách, které jsou naplánované na 22. listopadu, a to ve snaze zastavit pokles podpory levicových stran. Nyní jsou obě strany v opozici.

V červenci v Nizozemsku padla vláda, když se koaliční strany nedohodly na změnách v azylovém a migračním systému. Odcházející premiér Mark Rutte následně ohlásil, že po volbách skončí v politice.

Průzkum agentury Ipsos z konce července naznačil, že koalice PvdA a Zelené levice by mohla získat 27 křesel, což je pouze o dvě méně než vedoucí konzervativní strana VVD odcházejícího premiéra Rutteho.