Asie maří západní snahu snížit spotřebu uhlí. Čím více se otepluje, tím více ho Čína pálí

Čína se snažila na vlnu veder zásobit dostatečným množstvím uhlí.

Čína se snažila na vlnu veder zásobit dostatečným množstvím uhlí. Zdroj: Profimedia

Čína se snažila na vlnu veder zásobit dostatečným množstvím uhlí.
2
Fotogalerie

Zatímco Západ se snaží o ústup od fosilních paliv a spotřebu uhlí v EU dramaticky nezvedla ani energetická krize, v Asii poptávka po něm roste. Čína urychluje plány na výstavbu nových uhelných projektů a ve vedrech vyrábí z tohoto zdroje rekordní množství elektřiny. Rychle se od něj zřejmě neodpoutá ani Indie, podle odborníků v současnosti plánuje nadbytečné množství uhelných elektráren.

Letošní červenec byl podle dat programu Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus nejteplejším měsícem v historii měření a letní vlny veder vyvolaly nové debaty o boji se změnou klimatu a o snižování emisí skleníkových plynů. Statistiky Mezinárodní agentury pro energii (IEA) však ukazují, jak dramatický rozdíl v praxi panuje mezi Západem a velkými asijskými ekonomikami.

V USA poptávka po uhlí rychle klesá

Celosvětová poptávka po uhlí loni dosáhla rekordu a dostala se nad 8,3 miliardy tun. Více než polovinu z něj spálila Čína, kde spotřeba vzrostla o téměř pět procent. V případě Indie šlo o osmiprocentní růst a v Indonésii poptávka vyskočila dokonce o více než třetinu. V době energetické krize způsobené válkou na Ukrajině se zvýšila spotřeba uhlí i v Evropské unii, ovšem o necelé procento. V USA pak loni o sedm procent poklesla.

V letošním roce budou podle agentury rozdíly mezi Západem a Asií v poptávce po uhlí ještě markantnější. Ve Spojených státech a EU se čeká poměrně výrazný pokles, tento propad však v rámci globální spotřeby vynulují další asijské nárůsty poptávky.

„Uhlí je největším samostatným zdrojem uhlíkových emisí z energetického sektoru a v Evropě a ve Spojených státech vedl růst čisté energie ke strukturálnímu poklesu jeho využívání,“ uvedl šéf IEA pro energetické trhy a bezpečnost Keisuke Sadamori. „V Asii však poptávka zůstává tvrdošíjně vysoká, přestože mnohé z těchto ekonomik výrazně rozšířily obnovitelné zdroje energie,“ dodal.

Čína v poslední době čelí kritice za snahu postavit v nejbližších letech co možná nejvíce uhelných elektráren. Peking totiž ve druhém loňském pololetí výrazně urychlil plány na stavbu nových provozů. Zvedl je o 45 procent na celkový plánovaný instalovaný výkon 250 gigawattů, konstatovala agentura Bloomberg s odkazem na data klimatického think-tanku E3G. V letošním prvním čtvrtletí pak čínské úřady podle analýzy Greenpeace schválily více uhelných projektů než za celý loňský rok.

Indie v uhlí podle expertů zbytečně utopí prostředky

„Čína bude i nadále křiklavou výjimkou z pokračujícího celosvětového poklesu rozvoje uhelných elektráren,“ řekla CNN už dříve analytička Global Energy Monitor Flora Champenoisová. „Rychlost, jakou projekty postupovaly přes povolení k výstavbě v roce 2022, byla mimořádná, mnoho projektů vyklíčilo, získalo povolení, financování a prosadilo se zřejmě během několika měsíců,“ dodala.

Během letošních letních veder společnost China Energy Investment Corporation, jeden z největších světových producentů elektřiny z uhlí, hlásila výrobní rekord. Země se přitom po zkušenostech s výpadky elektrického proudu během horkých dní v letech 2021 a 2022 snažila, aby se letos situace už neopakovala. Těžila a dovážela ve velkém uhlí, v jihovýchodní Číně se tisícovka dělníků snažila do léta dokončit jednu z největších uhelných elektráren.

Ještě na jaře se zdálo, že Indie půjde odlišnou cestou a chystá se prodlužovat životnost stávajících uhelných provozů, postavit již navržené, ale neplánovat další přírůstky. Aktuální zprávy však naznačují, že i tato lidnatá země se bude s uhlím loučit ještě dlouho. Analýza Global Energy Monitor tvrdí, že Indie v současnosti aktivně rozvíjí 63,5 gigawattu uhelné energie.

„Letošní indický schvalovací záchvat znamená změnu v přístupu k energetickému přechodu. Loni nebyla schválena žádná nová uhelná elektrárna, což bylo v souladu s globálním trendem odklonu od špinavé, drahé a zastaralé energie,“ prohlásila Champenoisová pro Times of India. Studie tvrdí, že indické plány výstavby jsou přemrštěné a povedou ke zbytečnému mrhání prostředky. 

Indonésie hledá cesty, jak vyřadit mladé elektrárny

Problematiku investic do tohoto fosilního zdroje ilustruje Indonésie, která má mladou flotilu uhelných elektráren, postavených většinou v tomto tisíciletí. Na důchod ještě nejsou zralé a jejich vyřazení by znamenalo značnou investiční ztrátu. V opačném případě však budou možná ještě dekády vypouštět velké množství emisí skleníkových plynů.

„Z klimatického hlediska by ideální časový rámec byl zítra nebo dnes, pokud bychom to stihli,“ řekl Bloombergu k tématu zavírání těchto provozů David Elzinga z Asijské rozvojové banky. „Ale musíme vzít v úvahu, že tam byl investován kapitál,“ dodal. Země proto usiluje o finanční pomoc na Západě, která by jí zajistila jak prostředky na alternativní zdroje, tak na odškodnění investorů.

S budoucností uhelných provozů se však potýkají i některé západní země, především Polsko, které masivně instaluje obnovitelné zdroje a plánuje výstavbu jaderných. Vláda ve Varšavě chce desítky uhelných bloků a některé doly převést pod Národní agenturu pro energetickou bezpečnost (NABE). Čtyři provozovatelé elektráren PGE, Tauron, Energa a Enea už souhlasili se státní nabídkou na odkup provozů.

Předpokládá se přitom, že se tyto společnosti díky odpoutání od uhelných aktiv stanou atraktivnějšími pro investory a snáze budou hledat cestu k financování obnovitelných a jaderných zdrojů. „NABE bude pro Polsko pojistkou postupné aktivace kapacit obnovitelných zdrojů, zatímco budou doly a elektrárny vyřazovány z provozu. Energetické společnosti budou moci získávat další prostředky na zelené investice,“ citoval web Biznesalert.com ministra pro správu státních aktiv Jacka Sasina.