Europoslanci volají po větší kontrole zneužívání unijních peněz. Připomínají Babiše

Evropská unie chce důsledněji kontrolovat střety zájmů a zneužívání  dotací z unijních fondů. Jako příklad uvedla bývalého českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Evropská unie chce důsledněji kontrolovat střety zájmů a zneužívání dotací z unijních fondů. Jako příklad uvedla bývalého českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Zdroj: e15.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron plánuje dál sázet na jadernou energetiku. V příštích desetiletích chce postavit šest nových jaderných elektráren a prodloužit životnost několika stávajících.
Wall Street ve čtvrtek ovládl výprodej akcií. Investory vyděsila především inflace v USA, která v lednu stoupla na 7,5 procenta a je tak nejvyšší od roku 1982.
Anglický zpěvák a hudebník Sting prodává svůj katalog Universalu. Může za něj dostat až 300 milionů dolarů.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Macron dál sází na jádro, chce šest nových elektráren

Francie postaví v nadcházejících desetiletích nejméně šest nových jaderných reaktorů. Na tyto projekty uvolní desítky miliard eur z veřejných zdrojů. Prodlouží také životnost některých starších jaderných elektráren ze současných čtyřiceti let na padesát let a více. Řekl to francouzský prezident Emmanuel Macron, který tak nadále hodlá prosazovat jadernou energetiku v rámci úsilí státu o dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. „Naše země potřebuje obrození francouzského jaderného průmyslu. Podmínky pro to máme,“ uvedl Macron během představování své strategie. Nové elektrárny má podle něj vybudovat a provozovat státní energetická společnost EDF.    

Europoslanci vyzvali k větší kontrole střetů zájmů

Členové výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu se včera shodli na tom, že Evropská unie by měla důsledněji a efektivněji odhalovat střety zájmů a finanční podvody, které vedou ke zneužívání unijních fondů. Jako jeden z příkladů uvedli vyplácení zemědělských dotací českému podniku Agrofert bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Za potenciálně problematické považují europoslanci také čerpání některých dotací v Maďarsku a na Slovensku. Evropská komise by měla podle členů výboru vytvořit pro členské země společný systém, jenž by umožňoval zjistit, kdo je skutečným vlastníkem firem, a tudíž konečným příjemcem dotací.  

Z trhů a burz 

Americké trhy se propadly, inflace v USA je nejvyšší za 40 let 

Akciové burzy ve Spojených státech ve čtvrtek odevzdaly své středeční zisky. Index S&P 500 se snížil o 1,81 procenta. Dow Jones ztratil 1,47 procenta a Nasdaq Composite se propadl o 2,1 procenta. Prudký pokles vyvolala především zpráva, že míra inflace ve Spojených státech v lednu stoupla na 7,5 procenta, více než se čekalo, a dosáhla nejvyšší hodnoty od roku 1982. Investoři se proto obávají, že Fed už brzy začne zvedat úrokové sazby. Evropské indexy uzavřely včerejší obchodování smíšeně. Například německý DAX posílil o 0,05 procenta. Celoevropský STOXX Europe 600 však o 0,21 procenta oslabil.   

Sting si přijde na miliardy, prodá své písně Universalu

Anglický zpěvák a hudebník Sting se připojuje k několika dalším slavným muzikantům, kteří se v poslední době rozhodli zpeněžit svoji dlouhou a úspěšnou kariéru. Prodává katalog svých největších hitů americkému vydavatelství Universal Music Group. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny, podle odborníků má však Stingův katalog hodnotu kolem tří set milionů dolarů a patří tudíž k nejdražším artiklům v hudebním průmyslu. Sedmdesátiletý Sting se proslavil hlavně v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Než se vydal na sólovou dráhu, byl členem rockové skupiny The Police.       

Tweet dne

Čína zakázala dovoz litevského hovězího masa, mléčných výrobků a piva. Peking se tak mstí Vilniusu za jeho styky s Tchaj-wanem. 

Stane se dnes

  • Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg i kvůli současnému napětí na Ukrajině navštíví americkou leteckou základnu v Rumunsku. 
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Analytici očekávají zvýšení základní sazby o jeden procentní bod na 9,5 procenta.
  • Maďarsko zveřejní data o vývoji inflace v zemi za leden.