Muskova gigafactory u Berlína naráží na byrokracii. Znovu odkládá zahájení výroby

Americká automobilka Tesla postavila u Berlína továrnu Gigafactory 4 na výrobu elektromobilů a baterií. Spuštění výroby se však opět odkládá.

Americká automobilka Tesla postavila u Berlína továrnu Gigafactory 4 na výrobu elektromobilů a baterií. Spuštění výroby se však opět odkládá. Zdroj: tesla.com

Šéf Tesly Elon Musk na návštěvě Gigafactory 4
Americká automobilka Tesla postavila u Berlína továrnu Gigafactory 4 na výrobu elektromobilů a baterií. Spuštění výroby se však opět odkládá.
Ze stavby Gigafatory u  Berlína
Ze stavby Gigafatory u  Berlína
Ze stavby Gigafatory u  Berlína
12
Fotogalerie

Americká automobilka Tesla opět posouvá datum spuštění výroby ve své nové továrně poblíž Berlína. Firmě se stále nepodařilo získat všechna povolení od úřadů, uvedl ve čtvrtek týdeník Der Spiegel. Na dlouho očekávané zahájení provozu si tak Gigafactory 4 počká nejméně do poloviny března.

„Schvalovací proces je v závěrečné fázi. To ale neznamená, že rozhodnutí padne přes noc. Vyžádá si to ještě nějaký čas,“ řekl týdeníku Axel Steffen z braniborského ministerstva životního prostředí. Úředníci se teď podle něho zabývají například otázkou bezpečnosti práce. 

Šéf Tesly a nejbohatší muž světa Elon Musk chtěl zahájit výrobu baterií a elektromobilů v Německu už v polovině minulého roku. Poté, co se tento cíl nepodařilo splnit, uspořádala společnost v říjnu pompézní Giga Fest, v rámci kterého umožnila návštěvníkům nahlédnout do vnitřních prostor továrny a slíbila, že produkci spustí nejpozději do konce roku 2021. To se však opět nestalo. Teď ji čeká další odklad, přičemž ani březnový termín nemusí být na základě Steffenova tvrzení konečný.  

Gigafactory plánuje postavit také německý Volkswagen. Jaká je šance, že vznikne v Česku?

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub

Musk v posledních týdnech dával v médiích opakovaně najevo rozhořčení z toho, že úřadům trvá vyřízení schvalovacích dokumentů tak dlouho. Jak ale připomíná Der Spiegel, ke zpoždění částečně přispěla sama automobilka, protože loni v létě rozšířila původní plány o výrobu baterií a Němci je museli projednat znovu. Spolková vláda v čele s kancléřem Olafem Scholzem spuštění Gigafactory 4 podporuje.

Továrna, která leží u braniborské obce Grünheide zhruba 35 kilometrů jihovýchodně od Berlína, představuje první závod Tesly v Evropě. Až se výroba rozjede naplno, má dodávat až 500 tisíc elektromobilů a miliony bateriových článků ročně. Zároveň vytvoří dvanáct tisíc pracovních míst, o něž se mohou hlásit i Češi.

„V současné době nabíráme zaměstnance s nejrůznějšími dovednostmi a zkušenostmi. Nejsou nutné žádné zkušenosti z automobilového průmyslu,“ píše se na webových stránkách Tesly.  

Továrna už teď zaměstnává přes dva tisíce lidí z celé Evropy. Tesla totiž dostala povolení vyrobit první dva tisíce aut pro testovací účely. Podnik však také v minulosti čelil stovkám stížností, které na amerického výrobce podali místní obyvatelé. Gigafactory podle nich může ohrozit životní prostředí a kvalitu vody v lokalitě. Několik námitek musel řešit i soud. Musk dlouhodobě tvrdí, že produkce vozů v Gigafactory 4 bude udržitelná.   

Akcie Tesly od začátku roku 2022 výrazně oslabují. Zatímco ještě na začátku ledna stála akcie 1199 dolarů, nyní je to zhruba 932 dolarů.