Eurosummit je přerušen, Tsipras jedná s Merkelovou a Hollandem

německá kancléřka Angela Merkelová a řecký premiér Alexis Tsipras, zády je otočen francouzský prezident Francois Hollande

německá kancléřka Angela Merkelová a řecký premiér Alexis Tsipras, zády je otočen francouzský prezident Francois Hollande Zdroj: ctk/AP

Jednání mimořádného summitu eurozóny k řecké krizi bylo přerušeno, aby byl čas na užší schůzky mezi lídry. Mimo jiné se řecký premiér Alexis Tsipras sešel k separátní diskusi s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a šéfem unijních summitů Donaldem Tuskem.

Hlavy států a vlád 19 zemí platících eurem dnes večer v Bruselu řeší, zda bude možné na základě nedávného řeckého slibu reforem začít jednat o novém programu pomoci této předlužené balkánské zemi ze záchranného fondu eurozóny.

Ministři financí eurozóny se na tom za celý víkend nedokázali shodnout a věc nechali na svých šéfech. Novináři už získali jejich materiál pro jednání eurosummitu, který obsahuje vůči Řecku velmi tvrdé požadavky na rychlé provedení prvních reforem a následné další kroky.

Dokument také jako jednu z možností dalšího vývoje připouští dočasný řecký odchod z eurozóny s následnou možnou restrukturalizací dluhu.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je situace výjimečně složitá. Připomněla, že se v posledních několika měsících výrazně zhoršila řecká hospodářská situace. To však podle ní není vše. „Ztratila se ta nejvýznamnější měna, kterou je důvěra,“ upozornila Merkelová.

Věřitelské instituce, tedy Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond (MMF) po rychlém zhodnocení čtvrtečních reformních plánů řecké vlády s výhradami jednání o novém programu pomoci doporučily zahájit. Podle komise bude Řecko do července 2018 potřebovat pomoc přibližně 74 miliard eur (zhruba dva biliony korun), MMF odhadl sumu ještě o čtyři miliardy eur vyšší.