Eurozóna má svou první rozvojovou zemi - Řecko

Řecko se letos ve srovnání hrubého domácího produktu (HDP) propadne za rozvojové státy, jako jsou Peru a Vietnam, a předčít ho ve výkonu hospodářství může i Bangladéš.

Řecko se letos ve srovnání hrubého domácího produktu (HDP) propadne za rozvojové státy, jako jsou Peru a Vietnam, a předčít ho ve výkonu hospodářství může i Bangladéš. Zdroj: Profimedia.cz

Řecko se letos ve srovnání hrubého domácího produktu (HDP) propadne za rozvojové státy, jako jsou Peru a Vietnam, a předčít ho ve výkonu hospodářství může i Bangladéš. Na základě propočtů německého ekonomického institutu Ifo to dnes napsal list Financial Times Deutschland (FTD), podle něhož tak má eurozóna mezi svými členy i jednu rozvojovou zemi.

Pád řecké ekonomiky „jen“ za Peru a Vietnam podle Ifo předpokládá, že recese jihoevropského státu nebude větší než minus dvě procenta. „Pokud by nastala opravdu dramatická recese minus osmi procent, pak by ho mohly předběhnout i Bangladéš a Chile,“ uvedl expert Ifo Steffen Elstner.

FTD připomíná, že ještě v roce 2009 bylo Řecko v celosvětovém žebříčku zemí podle HDP na 35. místě. Loni už podle Ifo kleslo na 40. příčku. Příčinou tohoto propadu je hluboká dluhová krize, kvůli níž se Atény ocitly před hrozbou platební neschopnosti, kterou pomohl odvrátit až nedávno schválený druhý obří záchranný balík eurozóny.

Kvůli rozsáhlým úsporným opatřením, která Řekové výměnou za to museli zavést, se odborníci obávají, že by se HDP Řecka mohl letos propadnout až o osm procent po loňském odhadovaném poklesu o 6,5 procenta. „Jedná se pravděpodobně o nejtěžší recesi v poválečné době v některém ze západních států,“ poznamenal k tomu expert na hospodářské dějiny Barry Eichengreen z univerzity v Berkeley.