Eurozóna příjemně překvapila: ve čtvrtletí zdvojnásobila růst

Kontejnery v hamburském přístavu

Kontejnery v hamburském přístavu Zdroj: ctk/AP

Hrubý domácí produkt eurozóny se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo růstu se tak zdvojnásobilo z 0,3 procenta v závěru loňského roku. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii hospodářský růst zrychlil na 0,5 procenta z 0,4 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí.

Dnešní údaje rovněž ukázaly, že ekonomika eurozóny již smazala všechny ztráty, které jí přinesla hospodářská recese spojená se světovou finanční krizí. HDP eurozóny je nyní podle Eurostatu o 0,4 procenta vyšší než v prvním čtvrtletí 2008, tedy v době těsně před příchodem této recese, napsala agentura AP.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč upozornil, že první tři měsíce letošního roku byly ve znamení rozkolísané nálady v globální ekonomice jako celku. „Předběžný údaj o HDP Spojených států, jenž byl zveřejněn ve čtvrtek, také nijak neoslnil. Data o HDP eurozóny jsou v tomto kontextu velmi příjemným překvapením,“ uvedl.

Podle něj je eurozóna na dobré cestě přinejmenším zopakovat loňské tempo růstu HDP. Za celý loňský rok ekonomika eurozóny stoupla o 1,5 procenta.

Ea GDP Growth Rate

„Pokud se růst udrží, nemusela by Evropská centrální banka sahat k dalším ekonomickým stimulům, jako jsou například záporné úrokové sazby. Díky tomu by mohla kladné úrokové sazby udržet letos i ČNB,“ uvedl hlavní analytik tginvest.cz Petr Vlasák.

Mezičtvrtletní růst ekonomiky eurozóny v prvním kvartálu překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali pouze na 0,4 procenta. V meziročním srovnání se HDP zvýšil o 1,6 procenta, tedy stejným tempem jako v závěru loňského roku. Analytici přitom předpokládali zpomalení na 1,4 procenta.

Zesilující oživení

Údaje signalizují, že hospodářské oživení v eurozóně konečně začíná nabírat na síle poté, co v uplynulých letech zaostávalo za vývojem v ostatních velkých ekonomikách, včetně Spojených států. Zrychlení růstu ekonomiky eurozóny v prvním čtvrtletí nezabránily ani rozsáhlé výkyvy na finančních trzích v úvodu letošního roku, za kterými stály především obavy ohledně hospodářských vyhlídek Číny a prudký pokles cen ropy.

Eurostat dnes rovněž oznámil, že míra nezaměstnanosti v eurozóně v březnu klesla na 10,2 procenta z únorových 10,4 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od srpna 2011.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu předpověděl, že hospodářský růst v eurozóně v celém letošním roce mírně zvolní na 1,5 procenta z loňských 1,6 procenta. Zhoršil tak svou předchozí prognózu, podle které měl růst zrychlit na 1,7 procenta. S tímto tempem růstu zatím počítá také poslední výhled Evropské komise, která v úterý představí aktualizovanou prognózu.