Evropa čeká na kroky Řecka. Berlín má hrůzu z dalších „Syriz“

Oslavy po řeckém referendu,

Oslavy po řeckém referendu, Zdroj: ctk/AP

Ani nejodvážnější analytik si včera netroufl odhadnout, jak na výsledek řeckého referenda zareagují vládní špičky na dnešním summitu 19 členských zemí eurozóny. Známé je jen to, že Angela Merkelová a Wolfgang Schäuble už ztratili trpělivost, zatímco francouzský prezident François Hollande chce dát Řecku ještě šanci.

Berlín má hrůzu z toho, že v případě dalších ústupků se po celé jižní Evropě vyrojí další a další „Syrizy“, které se začnou domáhat odpuštění dluhů vydíráním. „Řecko si nesmí zajistit lehčí přísun peněz odmítnutím reforem,“ shrnul obavy všech slovenský ministr financí Peter Kažimír. Řecký premiér Alexis Tsipras včera telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a souhlasil s tím, že na dnešním summitu v Bruselu představí nový návrh týkající se získání finanční pomoci.

Ukazuje se, že Řekové jaksi automaticky počítají s tím, že ECB bude jejich banky financovat tak dlouho, dokud budou jednat o podmínkách nové pomoci, tedy nejméně týden či deset dní. Jako základ pro novou dohodu si Atény představují dopis premiéra Alexise Tsiprase trojce těsně před plebiscitem, v němž v podstatě souhlasil s dosud vyjednanými podmínkami, vyjma několika detailů (přesný harmonogram snížení penzí, zbrojní výdaje apod.)

Za to budou chtít odpuštění či prodloužení splatnosti asi třetiny z třísetmiliardového dluhu, argumentovat přitom budou několik dní starou analýzou Mezinárodního měnového fondu, která toto řešení doporučuje.

Klíčovou otázkou těchto hodin ovšem je, jak dlouho ještě vydrží fungovat řecké banky. Ty se zřejmě neotevřou ani do konce týdne, naznačil včera ministr hospodářství Giorgos Stathakis. O tom, zda budou následující týden vydávat okolkovaná eura a zahájí tak cestu k nové drachmě, se rozhodne v nejbližší době. „Nemáme o moc více než 48 hodin,“ připustil včera Stathakis v rozhovoru s BBC.

Vše závisí na tom, zda Evropská centrální banka nepřestřihne pupeční šňůru, nutnou k financování jejich provozu, v opačném případě budou nuceny vyhlásit platební neschopnost. Pokud banky zkolabují brzy a Němci zároveň nezmění svůj nekompromisní postoj, může být grexit otázkou tohoto týdne.

věřitelé Řeckavěřitelé Řecka|E15