Evropa mírně roste, ale recese hrozí dál

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Evropska unie

Hospodářství Evropské unie i eurozóny ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně rostlo shodně o 0,2 procenta. Výsledky, které dnes zveřejnil Eurostat odpovídají očekáváním. Meziroční růst činil 1,4 procenta. "Skutečnost, že reálná ekonomika zvládla růst i uprostřed eskalující dluhové krize, je určitou úlevou. Avšak, když se podíváme pod povrch, věci nejsou tak růžové," okomentoval dnešní data podle agentury Reuters Martin Van Vliet z ING.

Reálné HDP je podle Van Vlieta o 1,5 procenta menší než na vrcholu v roce 2008 a navíc růst se koncentruje jen do několika zemí z jádra eurozóny. Navíc pozitivní růst je způsoben oživením aktivity na přelomu července a srpna. „Růstové momentum od té doby nabralo dramatický obrat k horšímu,“ řekl Van Vliet. Zdůraznil tak, že riziko nové recese je stále živé. Před možným návratem recese nedávno v nové prognóze varovala i Evropská komise.

Podobně se dnes vyjádřil i Jonathan Loynes z Capital Economics. „Ekonomika eurozóna pravděpodobně ve čtvrtém čtvrtletí spadne do recese,“ řekl.

Nejvyšší mezičtvrtletní růst zaznamenalo Rumunsko s navýšením o 1,9 procenta. Německo, na kterém jsou do značné míry závislé výsledky českého hospodářství, mezičtvrtletně rostlo o 0,5 procenta. Česko patří společně s Belgií, Bulharskem a Španělskem ke státům, kde ze mezičtvrtletní růst ekonomiky zastavil. Pod nulu spadly ekonomiky Kypru (-0,7 procenta) Nizozemska (- 0,3) a Portugalska (-0,4). Celkem u devíti zemí, včetně, symbolu dluhové krize – Řecka, statistici data neuvedli. Pro srovnání však Eurostat uvedl, že ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně narostla o 0,6 procenta.