Evropě zbývá ještě velký kus cesty ke stabilizaci, říká Merkelová před summitem

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Unie letos pokročila na cestě ke stabilitě, stále jí ale k jejímu dosažení velký kus zbývá. Prohlásila to německá kancléřka Angela Merkelová před zahájením summitu EU v Bruselu.

Od Summitu si Evropa slibuje dohodu na „jízdním řádu“ k hospodářsko-politické koordinaci unie. Její prohloubení považuje za klíčovou podmínku pro nutné posílení konkurenceschopnosti v EU.

„Úspěchy roku 2012 ukazují, že jsme pokročili na cestě k Evropě stability a síly, ale s dosaženým se nesmíme spokojit. Zbývá toho ještě hodně udělat, abychom získali zpět důvěru pro Evropskou unii jako celek a trvale zajistili budoucnost Evropy,“ konstatovala Merkelová v projevu před německými poslanci. „Tato cesta je i zůstane zdlouhavá a obtížná, ale musíme ji urazit,“ dodala.

Bankovní dohled prošel

Za klíčový prostředek k jejímu zdolání označila posílení konkurenceschopnosti a průmyslové výroby v EU. Napomoci tomu podle ní má prohloubení hospodářsko-politické koordinace mezi státy evropské sedmadvacítky. Její konkrétní podoba má podle kancléřky vzejít s jednání špiček EU v prvním pololetí příštího roku. „Když se dnes a zítra dohodneme na jízdním řádu pro tento proces, tak to pro mne bude dobrý výsledek summitu,“ uvedla, co očekává od nadcházejí schůzky v Bruselu.

V projevu rovněž ocenila noční dohodu ministrů financí EU na podmínkách jednotného bankovního dohledu v unii. Zdůraznila přitom, že vychází z požadavků Německa, které prosazovalo omezení supervize Evropské centrální banky jen na systémově významné finanční ústavy.