Evropská centrální banka s podpůrnou politikou nekončí, úrokové sazby nechává beze změny

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: Profimedia

Evropská centrální banka
Odrážející se znak eura před evropskou centrální bankou.
Sídlo ECB ve Frankfurtu,
sídlo ECB ve Frankfurtu
5
Fotogalerie

Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání nechala své úrokové sazby beze změny a nepřikročila ani k úpravě programu nákupů cenných papírů. Zopakovala také, že je připravena tento program rozšířit, pokud to bude situace vyžadovat. Prezident ECB Mario Draghi na tiskové konferenci poukázal na stále utlumenou inflaci v eurozóně, řekl ale, že banka bude o možných změnách krajně uvolněné měnové politiky jednat "na podzim".

Draghi uvedl, že přetrvávající nízká inflace stále odůvodňuje podpůrnou měnovou politiku, třebaže hospodářské oživení eurozóny je rychlejší, než se očekávalo. Úrokové sazby ECB jsou teď na rekordních minimech a banka se snaží hospodářský růst a inflaci v eurozóně podporovat i nákupy dluhopisů v objemu 60 miliard eur (téměř 1,6 bilionu Kč) měsíčně.

"Rada guvernérů potvrzuje, že čisté nákupy aktiv v současném měsíčním objemu 60 miliard eur by měly pokračovat do konce prosince 2017 nebo podle potřeby i delší dobu," uvedla dnes ECB a dodala, že v případě potřeby "je připravena rozšířit tento program co do objemu či délky trvání". Investoři pozorně sledovali, zda banka pasáž o možném rozšíření programu ve svém prohlášení ponechá. Pokud by ji vypustila, signalizovala by tím zřejmě odklon od nákupů dluhopisů.

Draghi uvedl, že rada se na zachování klíčové pasáže shodla jednomyslně a rovněž se shodla na tom, že nestanoví přesné datum, kdy začne diskutovat o změně své krajně uvolněné měnové politiky. "Jinými slovy jsme zkrátka řekli, že ta diskuse by měla být... na podzim", citovala Draghiho agentura Reuters.

Příští zasedání ECB se koná 7. září, a Draghi tak dal najevo, že na něm banka ještě žádné změny neoznámí. Finanční trhy se po Draghiho červnovém vystoupení v Portugalsku klonily k názoru, že ECB ohlásí změnu politiky právě v září.

Draghi konstatoval, že ekonomika eurozóny "zažívá silné oživení " a ECB nyní jen čeká, až se to odrazí v růstu mezd a cen. ECB podle Draghiho nehodlá tento proces zpomalit nebo ohrozit "nežádoucím zpřísněním finančních podmínek". "Musíme být vytrvalí a trpěliví, protože ještě nejsme tam, kde chceme být," řekl šéf ECB.

Euro na rozhodnutí ECB reagovalo výrazným kolísáním. Nejprve vůči dolaru kleslo na dvoudenní minimum zhruba 1,1480 USD, po Draghiho slovech o podzimní debatě o měnové politice ale zpevnilo na 1,1574 USD, k blízkosti 14měsíčního maxima z počátku týdne. Kolem 15:45 se pohybovalo kolem 1,1565 USD a na středu získávalo 0,4 procenta.

Draghi minulý měsíc na konferenci v Portugalsku uvedl, že ECB by vzhledem k lepším ekonomickým vyhlídkám mohla politiku nízkých úrokových sazeb a rozsáhlých nákupů dluhopisů začít upravovat. Změny by ale měly být postupné, protože ekonomika stále potřebuje podporu ze strany měnové politiky. Jeho slova vedla na finančních trzích přesvědčení, že ke změně politiky ECB dojde už v září a euro od té doby zpevnilo o tři