Evropská komise chce rozbít kartel ratingových agentur

Evropská komisařka pro otázky spravedlnosti, základní práva a občanství Viviane Redingová

Evropská komisařka pro otázky spravedlnosti, základní práva a občanství Viviane Redingová Zdroj: wikimedia.org

Americké ratingové agentury tvoří kartel a ten je třeba zničit. Tyto instituce nesmí rozhodovat o přežití evropských ekonomik. Deníku Die Welt to řekla lucemburská Evropská komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová.

„Evropa se nesmí nechat zničit od tří amerických soukromých podniků,“ řekla Redingová deníku. Podle ní není možné, aby o osudu evropských ekonomik rozhodoval „kartel“ agentur Moody’s, Standard & Poor’s a Fitch.

„Buď se dohodnou státy G20, že tento kartel tří amerických ratingových agentur rozbijí. USA by mohly být například vyzvány, aby z tří ratingových agentur udělaly šest. Nebo bychom museli vytvořit nezávislé evropské a asijské ratingové agentury,“ dodala Redingová.

Přísnější dohled nad agenturami požaduje i předseda Evropské komise José Manuel Barroso, měly by být zodpovědné za svůj špatný úsudek. „Je zajímavé, že ani jedna ratingová agentura nepochází z Evropy. Ukazuje se, že na trhu existují předsudky, pokud jde o hodnocení situace v Evropě,“ řekl Barroso minulou středu.

Barrosovo prohlášení přišlo krátce poté, co agentura Moody’s snížila úvěrové hodnocení Portugalska o čtyři body. Naznačil, že americkým agenturám by prospěla evropská protiváha.

K vytvoření evropské ratingové agentury minulý týden vyzval předseda evropského parlamentu Jerzy Buzek, upozornil ale, že tato instituce musí být striktně nezávislá, aby získala patřičnou důvěru trhů. Americké ratingové agentury ale neodsuzuje, podle něj „jen dělají svou práci“.

Kritika na ratingové agentury zaznívá také z Německa. Předseda frakce SPD ve Spolkovém sněmu Frank-Walter Steinmeier pro magazín Wirtschaftswoche uvedl, že tyto agentury jsou vážným problémem ohrožujícím stabilitu dotčených zemí.