Evropská komise obvinila slovenského státního železničního dopravce z podvodů

koleje, ilustrační

koleje, ilustrační Zdroj: Profimedia

Evropská komise obvinila slovenského státního železničního dopravce, že se jí snažil bránit při inspekci, když poskytl nesprávné informace a během neohlášené prohlídky v roce 2016 smazal data z jednoho z notebooků. Informovala o tom agentura Reuters, podle které by za takové jednání mohla Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dostat vysokou pokutu.

"Takové chování by ohrozilo integritu a efektivitu našeho vyšetřování," uvedla dnes v prohlášení evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová s odkazem na údajnou manipulaci s vyžádanými daty. "Chceme si být jisti, že firmy dodržují naše pravidla," dodala.

Evropská komise kvůli možným kartelovým dohodám před dvěma lety uskutečnila neohlášené prohlídky v České republice, na Slovensku a v Rakousku. ZSSK tehdy uvedla, že se komise zajímala o postupy při prodeji použitých kolejových vozidel.

ZSSK podle dnešního prohlášení Evropské komise poskytla inspektorům nesprávné informace o tom, kde se nachází notebook jednoho z jejích zaměstnanců. Právě u tohoto zařízení ZSSK podle komise dovolila provést "reinstalaci, která vedla k nevratné ztrátě uložených dat".

Neohlášené kontroly jsou předběžným krokem při vyšetřování možného porušování antimonopolních pravidel a neznamenají, že dotyčné podniky se skutečně provinily.

Unijní smlouvy zakazují zneužívání dominantního postavení na trhu, které může nepříznivě ovlivnit obchod mezi členskými státy EU. Takové zneužívání může zahrnovat nepřiměřené nákupní či prodejní ceny nebo jiné nerovné obchodní podmínky.