Celkový dluh Jančurova RegioJetu přesáhl jednu miliardu. Dopravce navýšil ztrátu i tržby

RegioJet

RegioJet Zdroj: Michael Tomeš

Radim Jančura
RegioJet
Radim Jančura
RegioJet
Radim Jančura
8
Fotogalerie

Český železniční dopravce RegioJet meziročně prohloubil ztrátu z třinácti milionů korun v roce 2016 na třicet šest milionů v loňském roce. Celkový dluh společnosti meziročně narostl o 309 milionů a přesáhl jednu miliardu. Dopravce zároveň navýšil tržby na 1,1 miliardy a v dálkových vlacích přepravil rekordní množství pasažérů, vyplývá z výroční zprávy společnosti za minulý rok.

Za vyšším zadlužením největšího soukromého osobního železničního dopravce ve střední Evropě stojí především nákup čtyř nových lokomotiv a expanze na nové linky - meziročně se počet nových spojů zvýšil o více než čtyřicet procent.

„Ekonomika musela v roce 2017 absorbovat zejména náklady spojené s rozvojem služeb na nových linkách, a to i v závěru roku, kdy vlaky RegioJet začaly poprvé spojovat Prahu s Vídní,“ uvedl miliardář Radim Jančura, majitel firmy.

„Nejvíce perspektivní jsou vlaky, v nich vidíme budoucnost. Zde se nám daří zvyšovat tržby a generovat zisk,“ řekl Jančura v rozhovoru pro deník E15 v březnu letošního roku.

RegioJet zveřejnil hospodářské výsledky za minulý rok jen necelé čtyři měsíce poté, co odtajnil výsledky za rok 2016. Ty vědomě odmítal zveřejnit déle, než povoluje zákon o účetnictví. Mluvčí dopravce Aleš Ondrůj to odůvodňoval údajně nerovným postavením, konkurenční autobusový dopravce FlixBus totiž žádné výroční zprávy zveřejňovat nemusí.

Konkurenční České dráhy loni vykázaly zisk 984 milionů, tržby z jízdného a za státem objednávané spoje dohromady činily zhruba 22 miliard. Za prvních šest měsíců letošního roku národnímu dopravci klesl zisk o 275 milionů na 262 milionů.

Počet pasažérů na české železnici roste dopravcům dlouhodobě. České dráhy loni svezly 175 milionů osob, dálkové vlaky RegioJetu přepravily 4,7 milionu cestujících - meziročně tedy o milion více. Pasažérů loni přibylo rovněž i Leo Expressu - o pětinu na víc než 750 tisíc.