Evropská komise: Vracení migrantu do Turecka musí mít právní důvod

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans Zdroj: CTK

Chystaný plán na vracení všech migrantů z řeckých ostrovů zpět do Turecka musí být v souladu s mezinárodním i evropským právem, prohlásil místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Každá žádost o azyl učiněná v Řecku tak bude muset být individuálně posouzená a v případě zamítnutí musí mít dotyčný možnost se odvolat. Na summitu EU koncem týdne by měla být dokončena dohoda s Tureckem, jejímž hlavním cílem je podle zástupce unijní exekutivy rozbití "obchodního modelu" pašeráků.

Součástí plánu je, že unie by za každého vráceného Syřana převzala z Turecka jednoho syrského uprchlíka s právem na azyl. Pokud bude systém fungovat, měl by podle Timmermanse být jasným signálem, že se nevyplatí riskovat složitou a nebezpečnou cestu přes moře. Opatření, které má být dočasné a výjimečné, by podle něj mělo začít po summitu platit co nejdříve.

Pokud migrant v Řecku po příjezdu z Turecka o azyl nepožádá, bude jej možné vrátit zpět nejpozději do 48 hodin na základě dvoustranné readmisní dohody těchto zemí, vyplývá z dnešního vyjádření dobře informovaných představitelů Evropské komise. Stejná dohoda bude právním podkladem pro návraty těch, kdo o azyl sice požádají, ale nárok na něj mít nebudou.

Pokud migrant o ochranu po příjezdu do Řecka požádá, bude muset být jeho žádost posouzena a bude muset existovat možnost se proti rozhodnutí odvolat.

Ztížený průchod

Ani v případě Syřanů to však neznamená, že by do Turecka vráceni nebyli. Podle unijního práva totiž může být žádost zamítnuta jako nepřípustná, pokud už byl dotyčný v jiné zemi - v nynějším případě tedy v Turecku - jako uprchlík uznán.

Zamítnuta může být žádost také v případě, že uprchlík se na území EU dostal z „bezpečné třetí země“, kde by mu ochrana zajištěna být mohla.

Informovaní představitelé EU předpokládají v takových případech návrat migrantů zpět do Turecka v řádu několika dní. „Záviset to bude na tom, jak efektivní bude řecký systém,“ uvedl nejmenovaný činitel. Summit EU by měl koncem týdne potvrdit odhodlání unijních zemí Řecku v migrační krizi všemožně a účinně pomáhat.

Řecko a Turecko mají změnit zákony

Opatření, které má být dočasné a výjimečné, by podle Timmermanse mělo začít po summitu platit co nejdříve. Týkat se totiž bude jen migrantů nově příchozích od zatím neurčeného data.

Jeho praktické provedení bude vyžadovat změny v řecké i turecké legislativě, podotkl místopředseda komise. Atény budou muset formálně klasifikovat Turecko jako bezpečnou třetí zemi a Ankara zajistit efektivní azylové procedury všem, kdo by na ochranu mohli mít nárok.

Zapotřebí budou také rychle fungující dohody obou zemí o praktickém fungování celého mechanismu, včetně zvýšení potřebných kapacit na dotčených řeckých ostrovech.

Nesplněné podmínky

Podle Timmermanse musí ale ohledně víz přidat především turecká strana, která zatím splnila jen 35 ze 72 potřebných kritérií. Pokud by měl platit turecký požadavek na bezvízový styk do konce června, musela by Ankara učinit vše potřebné tak, aby Evropská komise mohla příslušné právní dokumenty členským zemím předložit už koncem dubna.

Proti otevření nových kapitol v přístupových jednáních s Tureckem se hlasitě a dlouhodobě staví Kypr. Timmermans dnes zdůraznil, že podle jeho názoru je v zájmu EU jednání otevřít. Právě v takové chvíli totiž začne být možné s Ankarou, která je nyní obviňována z autoritářských tendencí, začít vážně a hluboce diskutovat o takových otázkách jako jsou lidská práva, nezávislost soudnictví či svoboda projevu.