Evropská směrnice o potravinových alergenech se prosazuje těžce

Jídlo, ilustrační foto

Jídlo, ilustrační foto Zdroj: Archiv ZEN

Evropské hospody, kavárny a pekárny se v sobotu jen rozpačitě přihlásily k novým pravidlům pro označování potravin, jejichž cílem je usnadnit život alergikům. Nová pravidla platná v celé Evropské unii ukládají prodejcům potravin a provozovatelům stravovacích zařízení poskytovat víc informaci o nabízených pokrmech a hlavně informovat zákazníky o přítomnosti některého ze 14 obávaných alergenů.

Přestože nařízení vstupující v platnost bylo schváleno už před třemi lety, v Itálii a Francii o způsobech jeho uplatňování stále není jasno, píše agentura AP. Tamním restauratérům prý jen komplikuje život, protože nabízené menu se neustále mění. Nejlepším receptem, jak předcházet problémům, je podle italských a francouzských kuchařů komunikace se zákazníkem, nikoli stále nové svazující regule.

Británie naopak nové nařízení vítá, protože alergikům velmi usnadní život. V Německu se prý na nařízení Bruselu dobře připravili, ale dnešní zběžný test prokázal spíš opak, zjistila AP.

Šéfkuchař: Nemusíme čekat na Evropu, abychom zákazníky informovali o riskantních alergenech

Šéfkuchař Jean Terlon z restaurace v Longjumeau u Paříže považuje evropské nařízení za zbytečné. „Nemusíme čekat na Evropu, abychom zákazníky informovali o riskantních alergenech. Direktiva je zbytečná,“ tvrdí Terlon, který má ve zvyku měnit recepturu pokrmů s ohledem na přání a zdravotní problémy hostů. Připouští ale, že mnohé restauranty pracují s průmyslově zpracovanými polotovary, o jejichž složení nemají ponětí.

Podle Jane Seckerové-Jacobsové, majitelky hospody v Británii, je bruselská směrnice užitečná. „Zákazník by měl být informován a měl by dostat právě to, oč má zájem. I alergici mají právo pokrm si užívat stejně, jako ostatní lidé u stolu,“ soudí.

V Berlíně respektuje nařízení jen jeden z deseti hostinců

Kontrola asi deseti berlínských hostinců ukázala, že nové nařízení zatím respektuje jen jediný. Populární restaurace Staendige Vertretung nabízející rýnské speciality informuje o alergenech na zvláštní tabuli. Ostatní hostince, které navštívil zpravodaj AP, prý o nařízení EU nevědí.

Madridský řezník Francisco Rubio o směrnici ví, ale nic prý měnit nemusí. „Máme povinnost tyto informace uvádět už léta kvůli hrozbě nemoci šílených krav,“ tvrdí. Majitelka sousedního potravinářského obchodu Teresa Baezová naopak informována nebyla. „Nikdo nic nepožadoval a nikdo nás neinformoval,“ řekla na svou obranu.

Ve Spojených státech podle AP žádné podobné nařízení neplatí. Podle zákona ale provozovatelé restaurací mají od roku 2009 povinnost projít školením o alergenech a jejich přítomnosti v potravinách.

Brusel odstartuje revoluci v označování potravin