Evropská unie chystá clo na čínskou ocel

Vysoké pece v Třineckých železárnách

Vysoké pece v Třineckých železárnách Zdroj: Trinecke zelezarny

Evropská unie hodlá zavést odvetná opatření vůči Číně a Tchaj-wanu ve formě dovozního cla na nerezovou ocel válcovanou za studena. Ve středu tuto informaci zveřejnil oficiální žurnál EU. Opatření má začít platit od čtvrtka.

Clo ve výší 24 až 25 procent na ocel z pevninské Číny a 11 až 12 procent na ocel z Tchaj-wanu je reakcí na stížnost z května roku 2014. Tehdy si asociace evropských ocelářů Eurofer stěžovala na dumpingové ceny oceli pocházející z obou asijských ekonomik.

Podle Euroferu dodali v roce 2013 Číňané a Tchaj-wanci za studena válcované nerezové oceli do zemí Evropské unie v hodnotě 620 milionů eur, což představovalo přibližně 17 procent celkového evropského importu tohoto výrobku. Podle Euroferu Asiaté prodávali ocel za dumpingové, tedy nespravedlivě nízké ceny.

Uvalení dovozního cla je dočasným opatřením Evropské komise, jejich osud bude záviset na výsledku šetření opodstatněnosti stížnosti Euroferu, jež také provádějí orgány Evropské unie. Šetření má skončit v září tohoto roku.

Vstřícnost se vyplácí

O možnosti uvalení dovozních cel již v průběhu března informovala agentura Reuters. Jejich výše odpovídá signálům, které Evropská komise již dříve avizovala. Ta vyšší z nově uvalených dovozních cel, ve výši 24,3 procenta, se vztahují na výrobky oceláren z pevninské Číny Shanxi Taigang Stainless Steel a Tianjin TISCO & TPCO Stainless Steel, které s šetřením Evropské unie ve věci cen dovážené oceli spolupracují.

Pro ostatní podobně vstřícné dovozce oceli platí sazba 24,5 procenta, zatímco ocelárny Baosteel Stainless Steel, Ningbo Baoxin Stainless Steel Co a další firmy, které s šetřením nespolupracovaly, se musejí vyrovnat se clem ve výši 25,2 procenta. Sazby cla pro tchajwanské dovozce oceli jsou nižší. Tang Eng Iron Works, Yieh United Steel a další spolupracující firmy dostaly sazbu ve výši 10,9 procenta, zatímco Chia Far Industrial Factory a další nespolupracující firmy mají na krku clo ve výší 12 procent.