Evropská unie nám ze slíbených peněz poslala jen čtvrtinu, stěžuje si Ankara

Turci si těsnou většinou odhlasovali v referendu posílení pravomocí pro prezidenta Erdugana. Systém se tu zřejmě změní s parlamentního na prezidentský

Turci si těsnou většinou odhlasovali v referendu posílení pravomocí pro prezidenta Erdugana. Systém se tu zřejmě změní s parlamentního na prezidentský Zdroj: ČTK

Volby v Turecku
Volby v Turecku
Volby v Turecku
Volby v Turecku
Referendum rozdělilo Turky.
6
Fotogalerie

Turecko zatím obdrželo jen 790 milionů eur (zhruba 21,2 miliardy korun) z přislíbených tří miliard eur (přibližně 80,4 miliardy korun), které měla Evropská unie poslat Ankaře v rámci loňské migrační dohody. Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin zároveň uvedl, že Recep Tayyip Erdogan zažádá o obnovení členství ve vládní straně AKP, jak mu umožňují v referendu schválené ústavní změny. V polovině května pak ve Washingtonu navštíví amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Kalin na tiskové konferenci sdělil, že napjaté vztahy mezi Tureckem a EU se mohou zlepšit, pokud unie naplní podmínky dohody, která vedla k omezení přílivu migrantů z Turecka do Evropy.

Erdogan podle Kalina zažádá o návrat do vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil, ale v níž musel přerušit členství, protože stará ústava vyžadovala nadstranického prezidenta. Toto pravidlo nyní zrušily ústavní změny schválené v referendu z 16. dubna.

Erdogan o obnovení příslušnosti k AKP požádá poté, co volební komise zveřejní konečné výsledky referenda, uvedl Kalin. Dodal přitom, že prezident je připraven diskutovat o možnosti svého předsednictví v AKP, pokud o to strana projeví zájem.

Erdogan v polovině května přijede na pozvání Trumpa do Bílého domu ve Washingtonu, doplnil Kalin. Jednání obou politiků se podle něj zaměří na situaci v Sýrii, Iráku a na vydání islámského duchovního Fethullaha Gülena. Tento někdejší Erdoganův spojenec žije v USA a Ankara jej viní ze zosnování loňského zmařeného pokusu o puč. Gülen podíl na převratu popírá a naznačuje, že za ním mohl stát samotný Erdogan.

Připomeňte si dějinný vývoj Turecka: