Evropská unie postavila hráz dumpingu, chce chránit obchod

Zdroj: profimedia

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker
Juncker
4
Fotogalerie

V platnost vstoupila nová legislativa Evropské unie na ochranu obchodu, která změní způsob, jakým Unie řeší dumpingové a subvencované dovozy. Legislativa tvoří nedílnou součást agendy předsedy EK Jeana-Clauda Junckera nazvané Evropa, která chrání (A Europe That Protects).

Komise nová opatření navrhla před rokem. Zavádějí nový způsob výpočtu pro stanovení, zda byl uplatněn dumping u dovozu ze zemí, v nichž je hospodářství zkresleno zásahy státu. Jejím cílem je chránit průmysl před nekalou soutěží způsobenou dovozem, hlavně ze zemí, v jejichž hospodářství dochází v důsledku zásahů státu k podstatným pokřivením.

"EU je a nadále zůstane jedním z nejotevřenějších trhů na světě. Jsme a budeme i nadále předními zastánci otevřeného, spravedlivého obchodu, který je založen na pravidlech," uvedl Juncker.

Standardním způsobem výpočtu dumpingu je srovnání vývozních cen s domácími cenami nebo náklady v zemi vývozu. Pokud budou domácí ceny nebo náklady v důsledku státních zásahů do hospodářství zkresleny, komise k nim při výpočtu domácí hodnoty nepřihlédne. Místo toho použije jiné referenční hodnoty, které odrážejí nezkreslené výrobní náklady a náklady na prodej. Tuto novou metodiku lze použít na jakéhokoli člena Světové obchodní organizace (WTO).

Současně se zveřejněním změn antidumpingové legislativy komise vydala první ze zpráv o jednotlivých zemích, které bude podle nových pravidel sestavovat. Jako první přišla na řadu Čína, příští zpráva se bude týkat Ruska. Výrobní odvětví EU se o zprávy o jednotlivých zemích bude moci opřít jako o důkaz, aby mohlo ve vyšetřování antidumpingových kauz žádat použití nové metodiky.