Evropská unie uvalila sankce na odpůrce nové libyjské vlády

Libye

Libye Zdroj: CTK/AP

Evropská unie uvalila dnes sankce na tři významné libyjské politiky, kteří se zdráhají spolupracovat s novou vládou národní jednoty pod vedením premiéra Fáize Sarrádže. Informovala o tom agentura AP. Nová vláda, která vznikla za zprostředkování OSN, ve středu dorazila do Tripolisu, převzít moc se jí ale nepodařilo.

Politici se na sankční seznam Evropské unie dostali kvůli údajnému podkopávání snah o mírové řešení libyjské krize. Nyní nebudou moci cestovat na území EU a budou jim zablokována bankovní konta. EU podle své mluvčí doufá, že sankce nebudou mít jen symbolický charakter, neboť politici v minulosti několikrát do Evropy cestovali za obchodem či lékařskou péčí.

Mezi postižené patří dva vysoce postavení činitelé islamistické vlády a parlamentu, které z metropole Tripolisu ovládají západní část Libye. Chalífa Ghvíl je premiérem islamistické vlády a Núrí abú Sáhmaín předsedou tripoliského parlamentu. Třetím politikem na sankčním seznamu EU je Akíla Sálih, předseda mezinárodně uznaného parlamentu v Tobrúku, který má pod kontrolou východ země. Sálih zablokoval hlasování o vyslovení důvěry vládě národní jednoty.

Libye se propadla do chaosu po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího, kterého svrhla lidová revoluce na počátku roku 2011. Kromě oblastí ovládaných z Tripolisu a Tobrúku jsou další regiony pod kontrolou různých ozbrojených milic včetně radikální organizace Islámský stát. Na základě jednání různých frakcí zprostředkovaných OSN vznikla na počátku roku vláda národní jednoty.