Evropské dotace jsou komplikované, využilo je 11 procent firem, ukázal průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Malé a střední podniky pro svůj rozvoj dostatečně nevyužívají dotace z fondů EU. Dotace se jim zdají komplikované, a proto je doposud využilo pouze 11 procent firem. Vyplývá to z analýzy v rámci Indexu očekávání firem ČSOB a šetření mezi 500 českými firmami.

O evropské dotace si v minulosti zažádala pouze každá zhruba desátá firma. I když programy běží už dlouhá léta a peněz je v dotačních programech dostatek, zástupci firem bývají podle analýzy zaskočeni častými změnami pravidel a jejich složitým výkladem. I proto se mnozí obracejí na poradenské firmy. Polovina malých a středních firem si evropské dotace pokouší získat sama.

"Proces získání dotací EU je složitý a administrativně náročný, proto by se firmy měly raději spolehnout na profesionály. Je to podobně jako s daňovým nebo právním poradenstvím. Zákony jsou složité, často se mění, a proto firmy využívají profesionální daňové poradce či právníky," uvedl ředitel ČSOB EU Centrum Jakub Tomaštík.

Poradenství bank při vyřizování evropských dotací přitom zatím využívají jen čtyři procenta dotazovaných firem, většina se obrací na poradenské firmy (41 procent). "Podle mne je však systém dotací přínosný hlavně pro velké firmy. Pro malé je to administrativně dost náročné, míní například Pavel Beran ze Subtropického zahradnictví KRUH.