Evropské unii hrozí blamáž s Václavem Havlem

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie se loni v lednu rozhodla pojmenovat jednu ze svých budov po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi. Teď jí ale hrozí, že muži, který snil o sjednocené Evropě, poctu hned tak neprokáže a z čestného aktu zbyde jen slib.

Sedmipodlažní budovu ve Štrasburku loni Evropský parlament (EP) koupil od Rady Evropy, která sídlí naproti francouzskému sídlu evropské sněmovny. Trakt označovaný jako „budova B“ přišel na 6,7 milionu eur. Je ale léta nepoužívaný a chátrá.

Minulý týden proto EP vypsal výběrové řízení na rekonstrukci v ceně 10 milionů eur – o dva miliony více, než se původně předpokládalo. Termín dokončení je konec roku 2015 a je tak jisté, že slavnostní otevření „Václava Havla“ se minimálně o rok odkládá. Nakonec ani není jasné, zda se do budovy o výměře 5500 metrů čtverečních nastěhuje úřad evropského ombudsmana, jak bylo původně plánováno. Ten sídlí o několik set metrů dál a svou dosavadní budovu chce také renovovat.

Dosud opuštěná budova ve Štrasburku není prvním objektem, který má šanci nést jméno českého exprezidenta. Ještě za Havlova života padl návrh pojmenovat po něm novou administrativní budovu EP v Bruselu. Havla nakonec „trumfnul“ německý politik Willy Brandt.

Pokud se rekonstrukci třicet let starého štrasburského objektu podaří dotáhnout do konce a pojmenovat po Havlovi, bude někdejší česká hlava státu teprve druhým Východoevropanem, kterému se takové pocty dostane. Tím prvním byla zavražděná ruská novinářka Anna Politkovskaja, po níž se jmenuje část tiskového střediska Evropského parlamentu v Bruselu.