Evropský parlament povede Ital Sassoli, Zahradil skončil druhý

David-Maria Sassoli

David-Maria Sassoli Zdroj: ČTK

Evropský parlament
David-Maria Sassoli
Jan Zahradil
Třetí byla německá spolupředsedkyně frakce zelených Ska Kellerová se 133 hlasy
5
Fotogalerie

Novým předsedou Evropského parlamentu byl zvolen italský socialista David-Maria Sassoli. V druhém kole hlasování získal 345 hlasů, jeho vyzyvatel, český eroposlanec Jan Zahradil, skončil druhý se 160 hlasy. Sassoli byl jasným favoritem už po prvním kole, kdy mu k potřebné většině z 662 odevzdaných hlasů chybělo pouze sedm hlasů. Třetí ve volbě skončila německá spolupředsedkyně frakce zelených Ska Kellerová se 119 hlasy.

Sassoliho vedle vlastní frakce podpořila i část početně nejsilnějších lidovců a o možnosti hlasovat pro něj hovořili i liberálové. Volba je tajná. Sassoli před hlasováním prohlásil, že chce přispět k jednotě unijních zemí, které jsou v pohledu na řadu témat jako klimatické změny či migrace rozděleny. "Evropský parlament by měl stát v čele nutných změn, které musí posílit a modernizovat Evropu," řekl europoslancům Ital.

Třiašedesátiletý politik italské Demokratické strany také ve svém úvodním projevu prohlásil, že EU musí brát ohled na rozdílnost svých jednotlivých regionů. "Nejsme lepší či horší, jsme jen jiní. A měli bychom být na svou rozdílnost hrdí," řekl europoslancům nový předseda.

Za své priority pro 2,5 roku trvající volební období označil mimo jiné boj za svobodu, solidaritu či vládu práva. "Musíme přijít se skutečnými odpověďmi na problémy občanů unie," řekl Sassoli.

Jan Zahradil získal vedle hlasů své vlastní frakce ECR rovněž podporu členů jiných skupin či nezařazených poslanců. Ve svém kandidátském projevu zdůraznil, že je jediným politikem ze zemí střední a východní Evropy, který se po úterním summitu uchází o vrcholnou unijní funkci. "Zažil jsem již pět předsedů parlamentu, což mi dává jistou zkušenost," prohlásil český politik, který je členem EP nepřetržitě od roku 2004.

Po volbě předsedy budou evroposlanci vybírat 14 místopředsedů. Na jeden z postů liberální frakce RE nominovala českou zástupkyni Ditu Charanzovou (ANO).