Evropský parlament vyzval k vyšetřování Babiše kvůli Pandora Papers

Evropský parlament vyjádřil politování nad tím, že se v kauze Pandora Papers objevil český premiér Andrej Babiš (ANO) a vyzval k vyšetřování všech osob, které jsou v dokumenty zmíněny.

Evropský parlament vyjádřil politování nad tím, že se v kauze Pandora Papers objevil český premiér Andrej Babiš (ANO) a vyzval k vyšetřování všech osob, které jsou v dokumenty zmíněny. Zdroj: e15.cz

Andrej Babiš (ANO) si podle Pandora Papers poslal do ciziny téměř 400 milionů korun přes offshoreové firmy. Za ty pak nakoupil nemovitosti ve Francii a vyhnul se tak placení daní.
Šéf automobilky Lucid Motors, která vyvíjí autonomní vozy, Peter Rawlinson, očekává, že robotické taxíky nevzniknou dříve než za deset let.
Výrobce hraček Mattel ve třetím kvartále navýšil své tržby o osm procent a očekává i silné Vánoce. Celosvětový nedostatek surovin ho tedy zatím nezpomalil.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Europarlament lituje, že se v Pandora Papers objevil Babiš

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek vyjádřil politování nad tím, že se v odhaleních mezinárodního protikorupčního projektu Pandora Papers vyskytlo jméno českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Europoslanci také vyzvali ke zlepšení opatření zaměřených na boj proti daňovým rájům. Státy Evropské unie by měly podle EP zahájit vyšetřování všech osob, které jsou v Pandora Papers zmíněny. Česká Národní centrála proti organizovanému zločinu již dříve prohlásila, že „bude ve věci konat“. Babiš si na základě odhalení investigativních novinářů poslal do ciziny přes offshorové firmy téměř 400 milionů korun, za které nakoupil nemovitosti na francouzské Riviéře. Premiér však odmítá, že by porušil zákon.   

Robotických taxi se dočkáme za deset let, říká šéf Lucid Motors

Taxíky bez řidiče se objeví v ulicích měst nejdříve za deset let. Myslí si to šéf amerického výrobce elektromobilů Lucid Motors Peter Rawlinson. „Dříve nebudou, i kdyby měly ty nejpokročilejší systémy snímačů na světě,“ míní Rawlinson. Výkonný ředitel Lucid Motors tak zpochybnil vize nejbohatšího člověka na světě a šéfa konkurenční Tesly Elona Muska. Ten předloni uvedl, že robotické taxíky budou k dispozici na některých amerických trzích už v roce 2020, což se pochopitelně nestalo. Lucid i Tesla se dlouhodobě zabývají vývojem autonomních vozidel.   

Z trhů a burz 

Evropské akcie zlevnily, americké uzavřely smíšeně

Cenné papíry amerických společností se ve čtvrtek na směru neshodly. Zatímco energetický sektor převážně oslaboval, technologickým firmám se dařilo. Index S&P 500 zpevnil o 0,3 procenta. Nasdaq Composite vzrostl o 0,62 procenta. Dow Jones nicméně o 0,02 procenta klesl. Evropské burzy včera padaly. Panevropský ukazatel STOXX Europe 600 se snížil o 0,16 procenta. Německý DAX odepsal 0,1 procenta. Francouzský CAC 40 pozbyl 0,24 procenta a britský FTSE 100 uzavřel ve ztrátě 0,42 procenta. 

Mattel očekává silné Vánoce, nedostatek surovin ho nezpomalil

Řada velkých firem včera oznámila své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí. Jednou z nich byl například americký výrobce hraček Mattel. Společnost uvedla, že její kvartální tržby vyrostly oproti předchozím třem měsícům o osm procent na 1,8 miliardy dolarů, téměř čtyřicet miliard korun. Rostoucí poptávku tedy nepřibrzdila ani vyšší cena zboží, kterou vyhnaly nahoru potíže v dodavatelských řetězcích a globální nedostatek surovin. Mattel rovněž očekává silnou vánoční sezonu. Akcie firmy, která působí ve čtyřiceti zemích a zaměstnává přes třicet tisíc lidí, ve čtvrtek zpevnily o 2,26 procenta na 20,33 dolaru.     

Tweet dne

Evropská centrální banka bude jedním z posledních peněžních ústavů světa, který zvedne základní úrokovou sazbu. Shodli se na tom ekonomové, které oslovila agentura Reuters. Podle většiny z nich dojde ke zvýšení sazeb až v roce 2024. Šance, že se tak stane dříve, ale stále existuje.  

Stane se dnes

  • Končí dvoudenní summit Evropské unie. Prezidenti a premiéři členských zemí dnes budou probírat například migraci nebo hrozby související s kybernetickými útoky. 
  • Odboráři z polské organizace Solidarność se chystají protestovat před sídlem Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku kvůli jeho rozhodnutí ohledně hnědouhelného dolu Turów u hranic s Českem.
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji ekonomické aktivity v eurozóně za říjen. 
  • Spojené státy zveřejní předběžnou zprávu o říjnovém vývoji podnikatelské aktivity v USA.
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice.