Experiment v africké Gambii: čtyřdenní pracovní týden pro zaměstnance

Gambie, práce

Gambie, práce Zdroj: profimedia.cz

Čtyřdenní pracovní týden s volným pátkem a víkendem začal platit v Gambii pro pracovníky veřejného sektoru. O zavedení volných pátků pro pracovníky veřejného sektoru prezidentská kancelář informovala v lednu. Čtyřicetihodinová pracovní doba však zůstane zachována. Státní zaměstnanci totiž budou muset v práci zůstat každý den o dvě hodiny déle než dosud, tedy od 8 hodin do 18 hodin.

Většina obyvatel západoafrické země jsou muslimové, pro které je pátek dnem modliteb. Prezident Yahya Jammeh si podle britské stanice BBC od opatření slibuje, že Gambijci delší volno využijí k modlení nebo k práci v zemědělství, které je páteří místní ekonomiky.

Kritici tvrdí, že prezidentovo rozhodnutí poškodí ekonomiku chudého státu, jehož pláže přitahují zahraniční turisty. Pracovníci v soukromé sféře, kteří budou v pátek v práci, nebudou moci ten den například jednat s úřady. V pátek také zůstanou zavřené státní školy, výuku ale budou moci školákům nebo studentům nahradit v sobotu.

Ve většině zemí muslimského světa jsou pátek a sobota dny pracovního klidu. Podle některých hlasů to však narušuje spolupráci se západními zeměmi, kde dny volna připadají na sobotu a neděli.

Jammeh se k moci dostal při nekrvavém vojenském převratu v roce 1994 a podle BBC je znám svým výstředním jednáním. V roce 2007 například oznámil, že našel lék z vařených bylinek, který je účinný proti AIDS. Vyvolal tím hněv západních odborníků, podle nichž jen dává nemocným falešnou naději. I přes kritiku se však prezident nedávno rozhodl vybudovat kliniku, kde má být nemocným s AIDS podávána přírodní medicína.