Experti: Odchod Británie z Evropské unie může ohrozit policejní spolupráci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nadcházející odchod Británie z Evropské unie může ohrozit dosavadní celoevropskou spolupráci v oblasti boje proti terorismu, varují experti, které citovala agentura AFP. Zástupci obou stran neustále zdůrazňují, že budou i nadále spolupracovat. Jestliže ale dojde v březnu příštího roku k takzvanému tvrdému brexitu, tedy vystoupení z EU bez jakékoli, tedy i policejní dohody, Londýn by mohl ztratit neomezený přístup do celoevropských databází.

Jak poznamenala agentura AFP, britská policie se již na odchod z Evropské unie připravuje. Britská národní rada policejních velitelů (NPCC) v září oznámila, že vytvoří operační centrum, které bude školit příslušníky bezpečnostních složek o tom, jak po brexitu nově spolupracovat s jejich unijními partnery.

Podle předsedkyně NPCC Sary Thorntonové bude brexit bez jakékoli dohody znamenat, že pro policii bude těžší chránit britské občany. Policisté se totiž budou muset opět začít spoléhat jen na pomalejší, více byrokratické systémy. Nyní mají přitom policisté přístup do celounijních databází, například do Schengenského informačního systému, kam jen loni nahlížely britské úřady 539milionkrát.

Jak uvedl bezpečnostní expert Malcolm Chalmers, jestliže už Británie nebude součástí rychle se rozvíjejících unijních databází, půjde o velkou nevýhodu, zejména v oblasti sdílení dat. Neznamená to, že v případě brexitu už nebude fungovat žádná spolupráce. Spolupráce tady bude, nicméně pomalejší a těžkopádnější, dodal Chalmers.

Bývalý šéf francouzské rozvědky DGSE Alain Chouet ale podobné obavy vyvrací. S brexitem či bez něj, naše agentury budou pokračovat ve spolupráci s Londýnem tak, jak tomu bylo posledních 50 let, uvedl Chouet s tím, že spolupráce s Brity byla vždycky velmi dobrá.