Expo 2020: Češi ukážou světu "špageťáka". Náklady se proti minulé akci ztrojnásobily

Český pavilon

Český pavilon Zdroj: EXPO 2020

Pavilon Japonska
Německý pavilon
Brazilský pavilon
Pavilon Běloruska
Rakouský pavilon
27
Fotogalerie

Již za necelý rok vypukne světová výstava Expo 2020 v Dubaji. Po třech letech se tak může i Česká republika opět těšit na svůj pavilon, ve kterém zúčastněné země tradičně představují to nejlepší, co mohou světu nabídnout. Účastnit se jich bude více než 180. Na to jak bude „špageťák“ jak se Českému pavilonu přezdívá, vypadat, se můžete podívat v galerii.

Jádrem špageťáka bude systém S.A.W.E.R., který vyrábí vodu ze vzduchu za využití solární energie. „Pavilon je mrakem trubic - je to výtvarné vyjádření toho, jak tento systém funguje  - vytváří vodu ze vzduchu,“ uvedl dříve spoluautor projektu Jindřich Ráftl.

Pavilon bude postavený ze sklopolymerových trubic, původně se počítalo s bioplastem. „Ten systém má obrovský potenciál v tom, že může pomoci v místech, kde je reálně potřebný. Je to český patent a nápad. Pokud se použije v poušti, tak by lidé nemuseli mít tendenci se kvůli suchu stěhovat,“ vysvětluje.

Zájemci se v pavilonu mohou těšit i například na expozici, která jim přiblíží město Brno a Jihomoravský kraj prostřednictvím elektronové mikroskopie a vesmírného průmyslu. Tu navrhne architektonické studio Chybik+Kristof Associated Architects. Možnost své prezentace by podobně měly dostat i další velká tuzemská města. 

Základní stavba Českého pavilonu už se rýsuje. Interiéry by pak podle plánu měly být hotové do konce února, informovala před pár týdny skupina české účasti na Expo 2020.

Celkový rozpočet české účasti počítá s částkou kolem 300 milionů korun. Ta je zhruba trojnásobná oproti nákladům na poslední velké Expo 2015 v Miláně. 

Termín zahájení výstavy je 20. října 2020 a potrvá až do dubna roku 2021. Vstupenky na Expo 2020 lze ale pořídit již nyní. Jednodenní vyjde v přepočtu na 750 korun. Třídenní na 1600 korun. Organizátoři předpokládají, že akci navštíví 25 milionů lidí, z toho zhruba tři čtvrtiny ze zahraničí. Pro Dubaj jde o jednu z největších prezentací v historii tohoto emirátu. 

Podle dubajského vládce Šejka Mohammeda bin Rašída Al Maktúma je v dnešním silně propojeném světě klíčová vize pokroku a rozvoje založená na společném záměru a odhodlání, proto je tématem EXPO 2020 v Dubaji udržitelný rozvoj nebo moderní mobilita. Čeká se představení řady progresivních firem a institucí zaměřená na robotiku a umělou inteligenci.