Exxon dostal miliardovou pokutu za znečistění vody

Exxon

Exxon Zdroj: Profimedia

Největší americká ropná společnost Exxon Mobil dostala od soudu ve státě New Hampshire pokutu 236 milionu dolarů (4,6 miliardy korun). Porota označila Exxon odpovědným za to, že v New Hampshire znečistil podzemní vodu přísadou do benzinu MTBE. Její zavedení prosadily tamní státní úřady.

Soudní líčení s dlouhou řadou svědků a expertů trvalo téměř tři měsíce a bylo nejdelší v historii tohoto amerického státu. Porota ale po necelých 90 minutách rozhodla, že Exxon se přidáváním přísady do benzinu zachoval nedbale, protože se zjistilo, že jde o vadný produkt.

MTBE je syntetická vysokooktanová složka automobilových benzínů a začala se používat v době, kdy vlády nařizovaly omezovat obsah olova v palivu a snižovat emise. V USA se široce používala v 90. letech. MTBE je však rychleji rozpustná ve vodě, takže uniklý benzin se s ní dostane častěji do podzemní vody. Používání této složky se poté omezilo.

Exxon považuje rozhodnutí za chybné

Exxon uvedl, že se proti verdiktu odvolá a že má pro to silné argumenty. Podle právníka firmy Davida Lendera soud udělal chybná rozhodnutí, která porotě zabránila vyslechnout všechny argumenty a zmařila firmě možnost spravedlivého procesu. Pokuta, za niž se mají v New Hampshire znečištěné zdroje pitné vody vyčistit, představuje necelá tři procenta zisku Exxonu za poslední čtvrtletí.

O používání MTBE v New Hamsphiru rozhodli v roce 1991 místní politici a státní úředníci. Porota ale usoudila, že o rizicích MTBE nic nevěděli a že Exxon měl prodejce a spotřebitele varovat před negativními aspekty tohoto produktu, uvedla agentura AP.

Vodu znčistily pumpy a vrakoviště

Exxon se hájí tím, že míchal do benzinu MTBE, aby vyhověl normám snižování emisí podle federálního zákona o čistotě ovzduší. Domnívá se také, že by neměl být odpovědný za znečištění vod způsobené jinými stranami, jako například provozovateli vrakovišť či vlastníky benzinových pump.

V žalobě byly jmenovány i některé další ropné společnosti, které prodávaly benzin s MTBE. Ty se ale domluvily na vyrovnání, aby se nemusely hájit před soudem.