Farage rezignoval na šéfa UKIP. Dosáhl svého cíle: odchodu Británie z EU

Nigel Farage

Nigel Farage Zdroj: ctk

Předseda protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage dnes oznámil rezignaci na svou funkci. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že dosáhl svého životního cíle: odchodu Británie z Evropské unie. Britové se pro takzvaný brexit vyslovili v červnovém referendu většinou 52 procent. Evropští politici jeho krok označili za "zbabělý".

„Nikdy jsem nebyl a nikdy jsem ani nechtěl být kariérním politikem,“ uvedl Farage. „Mým cílem v politice bylo dostat Británii z Evropské unie,“ dodal. „Myslím, že je správné, abych nyní rezignoval na post předsedy UKIP,“ řekl Farage na tiskové konferenci.

„Během kampaně před referendem jsem řekl, že chci zpět svou zemi. Dnes říkám, že chci zpět svůj život. A ten začíná právě teď,“ uvedl rovněž 52letý politik.

Navzdory odchodu z vedení strany Farage podle svých slov nadále podporuje UKIP a hodlá podpořit i další protievropské strany a hnutí ve zbytku evropské osmadvacítky. Ponechá si také křeslo poslance Evropského parlamentu, a to prý proto, aby mohl dohlížet na jednání o odchodu Británie z EU.

Británie podle Farage v současné situaci potřebuje premiéra, který bude přesvědčený o správnosti brexitu a který neustoupí v otázce omezení volného pohybu osob. Mezi kandidáty na lídra Konzervativní strany, který se stane automaticky premiérem, jsou podle něj tři takoví politici. Svého favorita ale označit odmítl.

Ve vnitrostranickém klání konzervativců se utkají ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr spravedlnosti Michael Gove, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, někdejší ministr obrany Liam Fox a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. Brexit podporovali Gove, Fox a Leadsomová.

Farageovu podporu zatím nezískal ani žádný z jeho spolustraníků, který by se po něm chtěl ucházet o předsednický post. „Ať zvítězí ten nejlepší muž či žena,“ řekl.

Z UKIP se podle Farage pod jeho vedením stala vedle konzervativců a labouristů „třetí politická síla“. Pokud Británie nevyjedná s Bruselem uspokojivou dohodu o brexitu a budou-li nadále pokračovat rozepře uvnitř Labouristické strany, předpovídá Farage své straně výrazný úspěch v parlamentních volbách v roce 2020.

V prvních reakcích na Farageův odchod si evropští politici neberou servítky. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn označil jeho krok za „velmi zbabělý“.

„Najedou se politici jako Boris Johnson a Nigel Farage stahují zpátky do ulity,“ dodal. Předseda frakce Evropské lidové strany v Evropském parlamentu Manfred Weber označil Farage za „posledního z řady zbabělců, kteří opouštějí chaos, za nějž jsou zodpovědní“. Rezignace podle něj dokazuje Farageovu nedůvěryhodnost. Bývalý předseda britských labouristů Ed Miliband prohlásil, že jeho odchodu z politiky nijak nelituje.

Politické zemětřesení

Červnové referendum o vystoupení Británie z Evropské unie způsobilo na britské politické scéně zemětřesení. Po oznámení výsledků ohlásil svou rezignaci premiér David Cameron.

Bývalý londýnský starosta a jeden z hlavních představitelů kampaně za odchod Spojeného království z EU Boris Johnson, kterého mnozí považovali za možného Cameronova nástupce, se minulý týden odmítl o pozici lídra Konzervativní strany ucházet.

Farage rezignoval na post předsedy UKIP už jednou v září 2009. V srpnu 2010 se ale do čela strany vrátil. Rezignaci podal také po loňských květnových volbách, kdy nezískal křeslo v parlamentu, krátce poté ji ale stáhl. Tentokrát je ovšem odchod z čela strany definitivní, uvedl Farage.

Straně předsedal již v letech 2006 až 2009. V roce 1993 se podílel na jejím založení. Od roku 1999 reprezentuje UKIP v Evropském parlamentu.

Čtěte také:

S&P snížila rating EU, v reakci na britské referendum

Boris Johnson překvapil, o křeslo premiéra se ucházet nebude

Červnové referendum o vystoupení Británie z Evropské unie způsobilo na britské politické scéně doslova zemětřesení. Po oznámení výsledků ohlásil svou rezignaci premiér David Cameron. Bývalý londýnský starosta a jeden z hlavních představitelů kampaně za odchod Spojeného království z EU Boris Johnson, kterého mnozí považovali za možného Cameronova nástupce, se minulý týden odmítl o pozici lídra Konzervativní strany ucházet.

„Brit roku“ Nigel Farage je známý kontroverzními projevy v EP
- Europoslanec Farage podporoval odchod Británie z EU před brexitem, oficiálně ale součástí kampaně Leave (odejít) nebyl. Straně UKIP předsedal od listopadu 2010 a předtím od září 2006 do listopadu 2009.
- V Evropském parlamentu zasedá od roku 1999. Společně s Italem Francescem Speronim vede euroskeptickou frakci Evropa svobody a přímé demokracie (někdejší Nezávislost a demokracie, kterou vedl od roku 2009). Je proslulý svými občasnými kontroverzními proslovy v EP a silně kritizuje euro.
- Farage byl zakládajícím členem UKIP, když v roce 1992 opustil Konzervativní stranu poté, co Británie podepsala Maastrichtskou smlouvu o EU. Od roku 1994 pravidelně kandidoval v parlamentních i evropských volbách, poprvé uspěl v roce 1999 ve volbách do EP. Svůj mandát obhájil v letech 2004, 2009 a 2014.
- Farage se v říjnu 2013 umístil na druhém místě žebříčku hlasování o nejvlivnějšího pravicového politika, který vyhlásil deník The Daily Telegraph; první byl premiér David Cameron. A list The Times o rok později Farage vyhlásil Britem roku.
- Farage se narodil 3. dubna 1964 v Downe v hrabství Kent. Jeho jméno pochází od vzdáleného předka z řad hugenotů. Jeden z jeho předků se narodil v Německu a v 19. století se odstěhoval do Londýna. Jeho otec byl burzovní makléř a pracoval v londýnské City.
- Po studiích na Dulwich College, státní nezávislé škole, kterou navštěvují studenti všech sociálních skupin z jižního Londýna, se Farage rozhodl nejít na univerzitu, ale začal pracovat v londýnské City - obchodoval na londýnské burze London Metal´s Exchange a později pracoval pro několik dalších bank a investičních společností.
- Farage se poprvé oženil roku 1988 s Graine Hayesovou, mají spolu dvě děti - Samuela a Thomase. V roce 1999 si vzal Němku Kirsten Mehrovou, se kterou má další dvě děti - Victorii a Isabellu.