Farkas s Všelichovou byli za spolupráci s Kurdy odsouzeni na šest let

Všelichová a Farkas

Všelichová a Farkas Zdroj: blesk.cz

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Markéta Všelichová
Markéta Všelichová
Markéta Všelichová
6
Fotogalerie

Dva Češi byli dnes v Turecku odsouzeni na šest let a tři měsíce do vězení za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. Verdikt soudu není pravomocný a obhajoba se proti němu odvolá.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se chce v nejbližších dnech kvůli případu spojit se svým tureckým protějškem. Oba Češi zůstávají ve věznici ve Vanu, kde byli dosud ve vazbě.

"Dnešní rozsudek je pro mě velkým zklamáním. Bez ohledu na to je nyní potřeba udělat maximum, aby byla věc řádně přezkoumána odvolacím soudem. Pevně věřím, že soud vyšší instance vyhodnotí záležitost jinak," komentoval rozsudek ministr Zaorálek.

Šéf české diplomacie chce o dalším postupu v procesu hovořit se svým protějškem Mevlütem Çavusogluem. Český ministr ho bude žádat o "korektní odvolací řízení, pokud se pro něj odsouzení rozhodnou", uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě.

Česká diplomacie bude oběma odsouzeným dál poskytovat konzulární pomoc a zprostředkovávat kontakt s tureckými úřady i rodinami.

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli zadrženi loni v listopadu na turecké hranici. Podle obžaloby několikrát navštívili tábory "teroristů" v Turecku. Češi tvrdí, že jsou humanitární aktivisté a že mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici.

Případ zadržených Čechů 

13. listopadu 2016 - Turecké úřady zadržely na hraničním přechodu s Irákem dvojici Čechů, Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase. Při kontrole u nich našli materiály, letáky, fotografie, které podle Turků svědčily o tom, že patří ke kurdským milicím YPG, jež jsou v Turecku považovány za teroristickou organizaci. Oba skončili ve vazbě.

17. listopadu 2016 - O zadržení českých občanů s několikadenním zpožděním informovala turecká a později i česká média. Turecké úřady hovořily o tom, že Všelichová a Farkas podporovali teroristy, zatímco známí zadržených i představitelé českého ministerstva zahraničí uvedli, že dvojice se pokoušela o zřízení polní nemocnice pro Kurdy v Sýrii.

13. prosince 2016 - Turecko navštívil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, kromě jiného jednal i o zadržených Češích. Po setkání se svým protějškem Mevlütem Çavuşogluem řekl, že vidí na turecké straně ochotu pomoci a vyjít ČR vstříc, případ ale nepůjde vyřešit za den. Zaorálek o případu jednal i s premiérem Binalim Yildirimem. Český ministr řekl, že dvojice nechtěla zapojit do teroristických aktivit, ale chtěla na území ovládaném kurdskými jednotkami v Sýrii vybudovat polní nemocnici.

8. února 2017 - Prokuratura ve městě Şirnak na jihovýchodě Turecka obžalovala Všelichovou a Farkase z příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci. Požadovala pro ně trest v rozmezí sedm a půl až 15 let vězení. O měsíc později česká média informovala, že začátek procesu je naplánován na 10. května.

10. května 2017 - Soud byl odročen na 12. červen. Podle českého ministerstva zahraničí si prokuratura vyžádala čas na prozkoumání důkazů.

12. června 2017 - Soud byl znovu odročen, tentokrát na začátek srpna.

2. srpna 2017 - Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli odsouzeni na šest let a tři měsíce do vězení za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. Verdikt soudu není pravomocný a obhajoba se proti němu odvolá.