Kurdské ženy ve zbrani. Proti Islámskému státu bojují i dívčí milice, jejich ztráty nejsou malé

Ženy, které bojují proti IS

Ženy, které bojují proti IS Zdroj: Lenka Klicperová

Ženy, které bojují proti IS
Ženy, které bojují proti IS
Ženy, které bojují proti IS
Ženy, které bojují proti IS
Ženy, které bojují proti IS
19
Fotogalerie

Jsou většinou mladé a krásné, s nádhernými hustými černými vlasy, které jim spletené do copů splývají po zádech až k pasu. Ale dovedou vzít do ruky zbraň a bojovat až do konce. Amazonky války proti Islámskému státu – bojovnice kurdských milic YPJ.

Bojují na frontových liniích v Iráku a Sýrii. Jen během dubnového útoku, kdy na kurdské jednotky zaútočilo Turecko ze vzduchu, přišlo o život deset dívek z YPJ. Přesné ztráty nejsou známé, ale rozhodně budou nemalé s rostoucí intenzitou bojů kolem samozvaného hlavního města IS Rakky.

Jednotky YPJ (Yekîneyên Parastina Jin, ženské obranné jednotky) vznikly v Rožavě, na severu Sýrie, na jaře 2013. Jsou do nich zapojeny nejen Kurdky, ale také Arabky, Asyřanky, křesťanky a také zahraniční dobrovolnice. Stejně jako do mužských jednotek YPG se přidávali zejména ze začátku války ženy s evropskými pasy, většinou s kurdskými kořeny.

Ženy z YPJ procházejí stejným tréninkem jako muži, fyzicky se nedělá rozdílu mezi ženami a muži. Ženy jsou považovány za velmi schopné bojovnice a slouží i v místech nejtěžších bojů. Kurdská armáda má jakési dvoukolejné vedení. Má hlavního velitele mužských jednotek a velitelku ženských. Oba dva pak spolupracují na plánování hlavních operací.

Celý text najdete na webu týdeníku Reflex >>>