FBI identifikovala extremistu z IS, který sťal dvojici Američanů

Sotloff na videu z 20.8.

Sotloff na videu z 20.8. Zdroj: ctk

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zná identitu maskovaného muže, který jménem extremistického hnutí Islámský stát (IS) sťal dvojici amerických novinářů. Oznámil to dnes ředitel FBI James Comey, který však odmítl uvést totožnost či národnost vraha.

Novináři James Foley a Steven Sotloff zemřeli rukou muže, který na nahrávkách brutálních činů zveřejněných IS mluvil s britským přízvukem. Britská média zveřejnila řadu informací o jeho možné identitě. Podle jedné z verzí mohlo jít o bývalého londýnského rappera, podle další je muž známým vůdcem britské teroristické buňky v Sýrii.

Spojené státy nyní podle Comeyho tohoto člověka identifikovaly, bližší podrobnosti však ředitel FBI novinářům neřekl. Hnutí Islámský stát vraždy oba Američanů označilo za odvetu za americké letecké operace proti islamistům v Iráku. Pentagon v reakci na nebezpečí představované IS tento týden zahájil bombardování pozic extremistů rovněž v Sýrii.

Počet Američanů, kteří v současnosti v této zemi po boku radikálů bojují, se pohybuje okolo desítky, neboť řada lidí, kteří v minulých letech odjeli posílit řady extremistů na Blízký východ, se vrátila do Spojených států, oznámil dnes Comey. Někteří z nich byli podle šéfa FBI zatčeni, jiní jsou pod dohledem.

Ministr obrany Chuck Hagel přitom ještě začátkem září uvedl, že v řadách IS může bojovat až stovka lidí s americkými pasy.