Fed čeká na výsledek prezidentských voleb

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: ctk

Americká centrální banka (Fed) revidovala prognózu vývoje americké ekonomiky, ale neoznámila žádné změny ve své monetární politice. Fed vyčkává na výsledky amerických prezidentských voleb první listopadové úterý, které ukáže, jakým směrem se bude nadále ubírat americká fiskální politika, zvláště ohledně daní a státních výdajů.

Měnový výbor Fedu, který rozhoduje o nastavení úrokových sazeb, uvedl, že spotřeba domácností rostla o trochu rychleji oproti očekávání a že inflace se v poslední době také lehce zvedla. Na svém prosincovém zasedání bude mít Fed už k dispozici nové odhady vývoje americké ekonomiky. Ta letos výrazně brzdí. Ve druhém čtvrtletí se její růst zpomalil na podprůměrných 1,3 procenta a pro třetí čtvrtletí se čeká jen mírné zlepšení. Současný předvolební váhavý přístup Fedu byl analytiky, po nedávném agresivním spuštění třetího kola kvantitativního uvolňování, očekáván.

Fed nicméně potvrdil, že bude nadále vykupovat aktiva s delší dobou splatnosti v objemu 85 miliard dolarů měsíčně. Nízké úrokové sazby mají přetrvat minimálně do poloviny roku 2015. Sazbu drží Fed prakticky na nule od prosince 2008. Od té doby také ve dvou kolech kvantitativního uvolňování koupil státní a hypoteční dluhopisy za 2,3 bilionu dolarů. Na příštím zasedání v prosinci se měnový výbor musí rozhodnout, zda bude nadále pokračovat v nákupu aktiv uvedeným tempem. Takzvaná Operace twist, v rámci které Fed prodává krátkodobé dluhopisy a nakupuje bondy s delší dobou splatnosti, totiž na konci roku vyprší.