Fed: Ekonomiku USA může oslabit globální vývoj, ale ropa jí pomůže

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Americkou ekonomiku by mohl v dohledné době oslabit zejména útlum globálního ekonomického růstu, zvláště pokud způsobí otřesy na světových finančních trzích. V další expanzi ji ale naopak podpoří výrazné zlevnění ropy. Na svém posledním zasedání v polovině prosince se na tom shodli členové měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Dnešní zápis z prosincového zasedání podle agentury AP ukázal, že činitelé Fedu se obávali, že kdyby nějak podstatněji změnili své vyjádření k úrokovým sazbám, mohly by na to finanční trhy přehnaně reagovat. Fed tak sice 17. prosince naznačil, že doba zvýšení úrokových sazeb se přibližuje, slíbil ale, že bude při rozhodování o termínu tohoto kroku „trpělivý“. Dodal, že je to v souladu s dřívějšími prohlášeními, podle nichž by měly úroky zůstat nízké ještě „značnou dobu“.

Fed v prosinci rovněž potvrdil zářijovou prognózu, podle které by měla největší světová ekonomika letos vykázat růst o 2,6 až 3,0 procenta. Odhad inflace však Fed snížil na 1,0 až 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,6 až 1,9 procenta.

Fed od prosince 2008 drží svou základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta. Většina ekonomů předpokládá, že banka přikročí ke zvýšení úroků kolem poloviny letošního roku. Fed již koncem října díky příznivému vývoji ekonomiky omezil několikaletý podpůrný program nákupů vládních dluhopisů v rámci takzvaného kvantitativní uvolňování měnové politiky.