Fed: Ekonomiku USA na konci zimy srážel dolar a pokles cen ropy

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu

Sídlo amerického FEDu v Eccles Building ve Washingtonu Zdroj: CC BY-SA 3.0 AgnosticPreachersKid via Wikimedia

Americká ekonomika na konci zimy dál mírně rostla, aktivitu ve výrobním sektoru ale podkopával silný dolar, nízké ceny ropy a nepříznivé zimní počasí. V pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha to uvedla americká centrální banka (Fed).

Většina z 12 regionálních distriktů Fedu ve svých dílčích hlášeních popisovala růst hospodářské aktivity v období od poloviny února do konce března jako „umírněný“ nebo „skrovný“. „Poptávka po průmyslovém zboží byla během sledovaného období smíšená. Oslabení aktivity bylo zčásti způsobeno silným dolarem, klesajícími cenami ropy a nevlídným počasím,“ uvedl Fed podle agentury Reuters.

Zpráva konstatovala, že kvůli prudkému poklesu světových cen ropy za poslední rok se snížily investice do rozvoje nových zdrojů ropy a zemního plynu. Poznamenala, že v řadě oblastí se v souvislosti s tím objevilo rušení pracovních míst.

Tato zpráva bude jedním ze základů pro jednání měnového výboru Fedu na jeho příštím zasedání, které se bude konat 28.-29. dubna. Fed na zasedání v polovině března naznačil, že se blíží ke svému prvnímu zvýšení úrokových sazeb od roku 2006, normalizaci měnové politiky ale podmínil dalším zlepšováním trhu práce a jasnými známkami zvyšování nynější nízké inflace. Fed od prosince 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta.