Fed: Konec lití peněz do ekonomiky se blíží

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: profimedia.cz

Akcie a dluhopisy padaly včera po celém světě poté, co šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke oznámil, že omezování kvantitativního uvolňování pravděpodobně nastane již letos a jeho úplný konec pak očekává během příštího roku. Zlato spadlo na tříletá minima.

Největší obětí možného konce lití peněz do ekonomiky se staly rozvíjející se trhy, které klesaly nejrychleji za posledních dvacet měsíců. Od roku 2009 přiteklo do rozvíjejících se trhů, kam se řadí i Česko a od minulého týdne i Řecko, 3,9 bilionu dolarů.

Na trhu byla již delší dobu patrná nervozita na největších rozvíjejících se trzích – v Brazílii, Číně či Rusku. Tamní trhy od začátku roku ztratily dvanáct až šestnáct procent, zatímco například americký index Dow Jones za stejné období o čtrnáct procent posílil.

Podle agentury Bloomberg odteklo za posledních pár týdnů z rozvíjejících se trhů na devatenáct miliard dolarů. Zdá se ale, že slova Bernankeho o blížícím se konci tištění čerstvých peněz vyvolala lavinový výprodej. Pražská burza dostála svému postavení a od počátku roku přišla o deset procent a včera klesala o téměř tři procenta.

„V uplynulých týdnech jsme byli svědky silného oslabení dolaru živeného očekáváním trhu na brzké ukončení programu výkupu dluhopisů,“ uvedl Vojtěch Benda, hlavní ekonom BH Securities. Výnosy desetiletých amerických dluhopisů vzrostly až na téměř 2,5 procenta, a dostaly se tak nejvýše od října 2011. Rostly výnosy českých vládních bondů. S rostoucí cenou dluhopisů klesá jejich výnos.

Sestup komodit táhlo zlato. Jeho cena včera klesla z 1351 dolarů pod psychologickou hranici 1300 dolarů a odpoledne se obchodoval pod 1286 dolary za troyskou unci. Vzácný kov je tak nejlevnější od roku 2010. Poklesem také reagovaly akcie těžařských společností. Na londýnské burze klesaly o téměř sedm procent akcie společností Randgold Resources a Polymetal International.