Fed: Lití peněz do ekonomiky bude pokračovat

Ben Bernanke

Ben Bernanke Zdroj: profimedia.cz

Americká centrální banka (Fed) svou měnovou politiku nezměnila a nadále bude pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. Fed uvedl, že stav největší světové ekonomiky se dál zlepšuje, zatím ale ještě potřebuje podporu. Fed přitom nenaznačil, že by v dohledné době mohl začít omezovat tempo nákupů dluhopisů.

Fed v současnosti nakupuje dluhopisy tempem 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu korun) měsíčně. Snaží se tak podpořit ekonomiku, které by mohl uškodit slabý růst v zahraničí a rovněž rozsáhlé škrty v tamním federální rozpočtu.

Centrální banka uvedla, že ekonomika v první polovině roku rostla jen „skromným“ tempem. V červnu banka oživování označila za „mírné“. Výměna těchto adjektiv podle většiny analytiků naznačuje, že dnešní hodnocení je o trochu horší a mohlo by signalizovat, že Fed plánované zpomalování tempa nákupů dluhopisů zatím odkládá.

Fed své prohlášení zveřejnil v závěru dvoudenního zasedání svého měnového výboru. Uvedl také, že plánuje držet základní úrokovou sazbu na rekordním minimu, dokud se bude míra nezaměstnanosti pohybovat na 6,5 procenta a prognóza růstu spotřebitelských cen zůstane mírná.

USA drží od konce roku 2008 základní úrok téměř na nule, respektive v pásmu nula až 0,25 procenta. Se změnou této sazby se dnes ani nepočítalo a mezi analytiky panuje názor, že minimálně do roku 2015 Fed základní sazby nezvýší.

Celková meziroční inflace v červnu v USA vystoupila na 1,8 procenta, a zaznamenala tak nejsilnější růst od února. Cílem Fedu je udržet inflaci na dvou procentech. Měnový výbor dnes upozornil, že inflace pohybující se neustále pod touto hladinou by mohla ohrozit výkon ekonomiky. Výbor ale předpokládá, že ve střednědobém horizontu se inflace k cílové hodnotě vrátí.

„Fed si koupil trochu času z hlediska toho, kdy musí začít omezovat nákupy dluhopisů,“ uvedl analytik Brian Jacobsen ze společnosti Wells Fargo Funds Management. „Svými dřívějšími prohlášeními zahnali sami sebe do kouta,“ dodal.

Šéf Fedu Ben Bernanke svými slovy na tiskové konferenci 19. června rozkolísal trhy, když řekl, že banka pravděpodobně později v tomto roce začne současný program nákupu dluhopisů omezovat a do poloviny příštího roku je zcela zastaví. Ve výboru Sněmovny reprezentantů ale Bernanke o zhruba měsíc později prohlásil, že harmonogram snižování nákupů není předem dán a Fed si ponechá možnost tyto nákupy jakkoli upravovat v reakci na vývoj ekonomiky.

Fed v červnu předpověděl, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,3 až 2,6 procenta. V příštím roce pak Fed očekává zrychlení tempa růstu na 3,0 až 3,5 procenta. Rychlý odhad amerického ministerstva obchodu dnes ukázal, že tamní ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo ročního růstu na 1,7 procenta z revidovaného tempa 1,1 procenta v předešlém měsíci. Míra nezaměstnanosti se podle červnového odhadu centrální banky v závěru příštího roku bude pohybovat od 6,5 do 6,8 procenta. V červnu podle vládních údajů dosahovala 7,6 procenta. Číslo za červenec bude oznámeno už tento pátek.