Fed překvapivě neomezí podporu ekonomiky, zhoršil výhled

Dolary

Dolary

Americká centrální banka (Fed) překvapivě nechala v platnosti dosavadní opatření na podporu ekonomiky. Nenaplnila tak očekávání, že začne své rozsáhlé nákupy dluhopisů postupně omezovat. Banka vyjádřila obavy z negativních dopadů stoupajících úrokových sazeb na ekonomiku a zhoršila odhad hospodářského růstu pro letošní i příští rok.

„Je to zjevně velmi překvapivé,“ řekl k rozhodnutí Fedu analytik Tom Porcelli ze společnosti RBC Capital Markets. „Popravdě, jsem skutečně šokován,“ dodal Joseph Trevisani z firmy Worldwidemarkets.

Fed nyní předpokládá, že americká ekonomika letos stoupne o 2,0 až 2,3 procenta, zatímco v předchozí prognóze očekával růst v rozsahu 2,3 až 2,6 procenta. Odhad růstu pro příští rok banka snížila na 2,9 až 3,1 procenta z dřívějších 3,0 až 3,5 procenta.

Fed dával v posledních měsících najevo, že pokud se bude ekonomika dál zlepšovat, pak začne letos omezovat masivní nákupy dluhopisů a ukončí je v polovině příštího roku. Fed podporuje ekonomický růst a zaměstnanost také téměř nulovými úrokovými sazbami.

Vývoj hrubého domácího produktu USA:Vývoj HDP Spojených státůVývoj HDP Spojených států | Tradingeconomics.com

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,5 procenta. Tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo. Míra nezaměstnanosti v USA v srpnu klesla na 7,3 procenta, což byla nejnižší úroveň od konce roku 2008.

Fed zopakoval, že hodlá držet klíčovou úrokovou sazbu blízko nuly minimálně do té doby, dokud míra nezaměstnaností nesestoupí na 6,5 procenta. Prognóza banky předpokládá, že na konci letošního roku se bude nezaměstnanost pohybovat mezi 7,1 a 7,3 procenta. V příštím roce by pak měla klesnout až na 6,4 procenta.