Fedu hrozí žaloba, uteklo mu 81 milionů dolarů z účtu Bangladéše

Budova americké centrální banky Fed ve Washingtonu

Budova americké centrální banky Fed ve Washingtonu

Bangladéšská centrální banka zvažuje podání žaloby na svůj americký protipól kvůli 81 milionům dolarům (1,95 miliard korun), které z jejího účtu u Fedu ukradli neznámí hackeři. Bangladesh Bank si kvůli případu jedné z největších kyberkrádeží v historii již najala amerického právníka, uvedla dnes agentura Reuters.

Případ označila Bangladesh Bank ve své interní zprávě za „výrazné pochybení“ Fedu. Podle zprávy se v současnosti centrální banka „připravuje na vznesení legitimního nároku na ztracené prostředky skrze právní proces.“

Peníze zmizely z newyorské pobočky Fedu počátkem února. Hackeři je převedli na několik účtů na Filipínách, kde se podle tamních vyšetřovatelů většina z nich ztratila v kasinech. Informace o případu se v médiích objevily začátkem března a na Filipínách již byli zatčeni první podezřelí. Minulý týden kvůli kauze odstoupil šéf Bangladesh Bank Atiur Rahman.

„Drzá krádež z účtu centrální banky Bangladéše ohrožuje důvěru zahraničních centrálních bank vůči Fedu a bezpečnost a spolehlivost mezinárodních měnových transakcí,“ prohlásila tento týden Carolyn Maloneyová, členka americké sněmovny reprezentantů a finanční komise.

Demokratka Maloneyová podporuje vyšetřování a po newyorské pobočce Fedu žádá vysvětlení celé kauzy, které dosud nepřišlo. Největší pobočka americké centrální banky, která vede účty celkem 250 zahraničních centrálních bank a vlád, je delší dobu terčem kritiky Maloneyové i dalších amerických politiků.