Fico má před volbami problém, učitelé chtějí zvýšit platy

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Část učitelů na Slovensku dnes vstoupila do stávkové pohotovosti a pohrozila vyhlášením stávky před březnovými parlamentními volbami. Od vlády premiéra Roberta Fica požadují více peněz na školství včetně zvýšení platů pedagogů.

Zaměstnanci školství z Iniciativy slovenských učitelů ohlásili, že již koncem ledna zahájí časově neomezenou stávku, pokud kabinet nenavrhne opatření na splnění jejich požadavků. Zatím není známý počet škol, který by se do stávky mohl zapojit.

„Náš cíl není motivován ničím jiným než tím, aby vláda věnovala školství takovou pozornost, jakou si v každé vyspělé společnosti zaslouží. Abychom veřejnosti a politikům dokázali, že situace je vážná, využíváme všechny dostupné možnosti,“ uvedli nespokojení učitelé, kteří v uplynulých měsících uskutečnili několik protestních akcí. Například v prosinci pedagogové na asi 500 mateřských, základních a středních školách v jeden den neučili, ale pouze dohlíželi na žáky.

Zvyšování platů

Slovenský ministr školství Juraj Draxler se již dříve přihlásil k potřebě zvyšovat platy učitelů, jejichž ohodnocení zaostává za kolegy z vyspělých zemí, naplnění požadavků pedagogů v průběhu jednoho roku ale označil za nereálné.

Slovenské školství zažilo stávku naposledy v roce 2012. Učitelé a další zaměstnanci škol tehdy tímto způsobem rovněž protestovali za vyšší platy a více peněz vynakládaných státem na vzdělávání. Odbory tehdy po třech dnech stávku přerušily, ačkoliv vláda jejich požadavky splnila jen částečně.