Fico nabídl svou demisi, chce zachovat koalici

Slovenský premiér Robert Fico oznamuje nabídku rezignace na svůj post

Slovenský premiér Robert Fico oznamuje nabídku rezignace na svůj post Zdroj: ČTK

Robert Fico
Robert Fico
Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico
4
Fotogalerie

Slovenský premiér Robert Fico nabídl svou demisi v rámci řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Demise premiéra podle ústavy znamená pád celé vlády. Koalice se na možnosti výměny premiéra dohodla navzdory tomu, že nejmenší vládní strana Most-Híd na začátku týdne podmínila své setrvání ve vládě dohodou na nových volbách.

Fico svou demisi podmínil tím, že prezident Andrej Kiska, který v souladu s ústavou jmenuje nového premiéra, bude respektovat stávající koaliční většinu. Nového premiéra by podle Fica měla navrhnout jeho strana Směr-sociální demokracie, která volby v roce 2016 vyhrála. Fico uvedl, že pokud hlava státu bude se zmiňovanými podmínkami souhlasit, je připraven podat demisi již ve čtvrtek a představit kandidáta na nového premiéra.

"Považuji za důležité, aby současná vládní koalice nadále naplňovala mandát od voličů. Je naší povinností naplňovat vůli lidí i nadále a nepředávat stát bez jakéhokoliv důvodu opozičním amatérům a křiklounům," řekl Fico.

Zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb před více než týdnem navrhoval prezident Kiska. Premiér Fico za to hlavu státu obvinil například z mocenských her.

Popularita slovenské vládní strany Směr-SD premiéra Fica po vraždě novináře Kuciaka a po politické krizi výrazně klesla, dosáhla 20 procent.

Pro odchod Fica je 62 procent Slováků. Pouze zhruba 30 procent slovenských voličů si myslí, že by měl zůstat. Vyplývá to z průzkumu společnosti Focus, který si nechal udělat slovenský list Denník N a zveřejnil ho krátce před dnešním Ficovým oznámením. Přibližně jen 13 procent dotázaných je pro zachování Ficovy vlády v jeho současné podobě.

Milníky třetí Ficovy vlády

5. března 2016 - V parlamentních volbách vyhrála vládní strana Směr - Sociální demokracie (SD) před Svobodou a solidaritou (SaS), Obyčejnými lidmi a nezávislými osobnostmi (OLaNO), Slovenskou národní stranou (SNS) a Lidovou stranou Naše Slovensko (LSNS). Do parlamentu se dostaly i strany SME Rodina, Most-Híd a Síť.

23. března 2016 - Prezident Kiska jmenoval novou koaliční vládu Směru-SD, SNS a stran Most-Híd a Síť pod vedením Fica, který se stal potřetí premiérem. Posty si udrželi šéf diplomacie Miroslav Lajčák, jakož i ministři financí Peter Kažimír, vnitra Robert Kaliňák, sociálních věcí Ján Richter a kultury Marek Maďarič. Ministrem obrany se stal Peter Gajdoš ze SNS. Parlament vyslovil vládě důvěru 26. dubna.

Srpen 2016 - Vládní koalice se zúžila na tři strany, vypadla nejmenší strana Síť, kterou opustila většina poslanců. Kabinet si i tak udržel většinu.

30. března 2017 - Parlament schválil novelu ústavy, která otevřela cestu ke zrušení sporných amnestií, jež bránily potrestání pachatelů únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče v roce 1995 do ciziny.

16. května 2017 - Parlament schválil ústavní novelu, která má do budoucna zamezit spekulativním výkupům půdy na Slovensku.

25. května 2017 - Slovenská prokuratura podala k soudu návrh na rozpuštění krajně pravicové parlamentní strany LSNS, která se stala největším překvapením parlamentních voleb, ve kterých získala osm procent hlasů, což jí vyneslo 14 křesel.

1. srpna 2017 - Ministr školství Peter Plavčan ze SNS se stal terčem kritiky kvůli rozdělování evropských dotací na vědu a výzkum. Kauza s rozdělováním peněz na výzkum a vývoj propukla poté, co vyšlo najevo, že se svými projekty neuspěly například univerzity či Slovenská akademie věd. Naopak, dotace by měly dostat i firmy, které se výzkumu dosud nevěnovaly.

7. srpna 2017 - SNS vypověděla koaliční smlouvu. Předseda strany a také sněmovny Andrej Danko požádal o změnu pravidel pro fungování koalice.

14. srpna 2017 - Plavčan oznámil, že ministerstvo školství zruší jeden z kontroverzních programů rozdělování dotací z EU na podporu výzkumu a vývoje. Stávající program podpory dlouhodobého strategického výzkumu a vývoje měl být podle ministra zrušen a opětovně vypsán, a vítězné projekty měly být zveřejněny.

15. srpna 2017 - Předsedové tří vládních stran v prohlášení uvedli, že se během konzultací dohodli kromě jiného na postupu při přípravě dodatku ke koaliční smlouvě a že není nutné plánované zasedání koaliční rady.

17. srpna 2017 - Plavčan oznámil demisi.

11. září 2017 - Předsedové tří vládních stran podepsali dodatek ke koaliční smlouvě.

13. září 2017 - Novou ministryní školství se stala dosavadní členka předsednictva Slovenské akademie věd (SAV) Martina Lubyová. Do vlády ji nominovala SNS.

5. listopadu 2017 - Jasnou porážkou vůdce slovenské ultrapravice Mariana Kotleby a překvapivým neúspěchem kandidátů podporovaných vládní sociální demokracií (Směr-SD) premiéra Roberta Fica skončily krajské volby.

25. února 2017 - V obci Veľká Mača nedaleko Trnavy byl objeven zavražděný investigativní reportér Ján Kuciak, který pracoval pro portál Aktuality.sk. Spolu s ním byla zavražděna i jeho partnerka Martina Kušnírová.

4. března 2017 - Prezident Andrej Kiska navrhl "rozsáhlou a zásadní rekonstrukci" nynější Ficovy vlády, nebo předčasné volby jako východisko z krize důvěry ve stát.

12. března 2017 - Ministr vnitra a Ficův dlouholetý blízký spolupracovník Kaliňák podal demisi. Jeho rezignaci po vraždě Kuciaka požadovala opozice i nejmenší vládní strana Most-Híd.

14. března - Fico nabídl demisi, podle ústavy to znamená pád celé vlády. Odchod podmínil tím, že prezident Kiska, který v souladu s ústavou jmenuje nového premiéra, bude respektovat stávající koaliční většinu.