Vášáryová: Propásli správný okamžik, Kaliňákova rezignace přichází pozdě

Magda Vášáryová

Magda Vášáryová Zdroj: Foto Aha!: M. Protivanský, K. Kopáč, M. Pátek, ČTK, ara

Robert Kaliňák a Robert Fico
Robert Kaliňák a Robert Fico
Slovenský premiér Robert Fico.
4
Fotogalerie

V důsledku neklidné situace na Slovensku, která nastala po úmrtí novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, odstoupil vicepremiér a ministr vnitra Robert Kaliňák. Ústup člověka, který měl chránit premiéra Roberta Fica, však přišel pozdě, myslí si bývalá politička, diplomatka a herečka Magda Vášáryová.

Bude Kaliňákova rezignace dostatečnou odpovědí početné skupině frustrovaných Slováků?

Je to moc málo a pozdě, propásli správný okamžik. Slovensko povstalo v pátek, nikdo už ale nevolal ,Kaliňák pryč´. Všichni jsme křičeli ,dost bolo Fica´. Kaliňák už nehrál roli. Kdyby přišla rezignace den dva po smrti novináře Kuciaka, možná by to stačilo. Odstoupit ještě musí policejní prezident.

Očekáváte tedy konec premiéra Roberta Fica, potažmo vlády?

Nevím, jestli se blíží jeho konec, v každém případě to ale dneškem nekončí. Lidé toho mají dost. Nacházíme se v okamžiku zrychleného politického času, jakákoliv událost může osu vychýlit. Musíme být proto velice opatrní.

Po pátku jsme se probudili do úplně nového Slovenska. Máme tu novou generaci, která si je vědoma, že na ní záleží. Už to není hedonistická generace, která si chce jen užívat, cestovat a nestarat se. Ne. Lidé, se kterými jsem v pátek na demonstraci stála, vědí, že na nich stojí budoucnost Slovenska. To neustále bojuje o charakter státu.

V celé střední Evropě pozorujeme trend, kdy si oligarchové přivlastňují stát. Ne politici. Jak za Mečiara tak Fica tahali za nitky oligarchové, neseděli ve vládě. Nyní jsou buď ve vládě, nebo se stali navenek politiky. Ovládají soudy, připravované zákony… A to je to, proti čemu bojujeme, chceme přetnout mafiánské struktury. A nejenom ty italské.

Máme vlastní mafii, nepotřebujeme ani Italy, Sorose, nikoho. Samozřejmě je to hydra - když ji utnete hlavy, další dorostou. Důležité je ale stále je podtínat. Jako vždy budou jazýčkem na vahách Maďaři na Slovensku. Ti jsou pro nás velice důležití. Jinak bychom nebyli například v NATO a tak dále. Vždy nás zachraňovali, nyní čekáme na jejich rozhodnutí.

Jak důležitý byl Kaliňák pro Fica?

On byl jako postavená zeď. Hoši ji stavěli dvanáct let. Když vytáhnete důležitou cihlu, nikdy nevíte, jak zeď skončí. Nejenže je pak oslabená, ale při prvním nárazu se zřítí. Věděli, proč reagovali tak pozdě.

Spokojí se nová generace Slováků, jak ji popisujete, s jakýmkoliv jiným řešením než koncem vlády?

Myslím, že to je možné. Hlavním požadavkem je nestranné a nezávislé vyšetřování. Proč dva mladí lidé museli zemřít. To je priorita, následuje vyvození zodpovědnosti. Vláda, ministr vnitra, policejní prezident a možná šéf tajných služeb. Uvidíme, kdo se vynoří, kdo přijde s programem a tuhle skupinu lidí uklidní.