Fico: Zájem mafie o východní Slovensko? Absurdní představa, vždyť tam nic není

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Slovenský premiér Robert Fico odmítá, že by ve východní části země působila italská mafie. Spekulace o jejím vlivu zesílily v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

„Představa, že by měla mafie zájem o východní Slovensko je absurdní, protože tam nic není,“ řekl předseda slovenské vlády zahraničním europoslancům, kteří navštívili Slovensko. Připustil ovšem, že někteří podnikatelé mohli mít zájem na získání půdy kvůli čerpání dotací. 

Fico se vymezil také vůči masivním demonstracím, které v zemi vypukly na protest proti jeho vládě. Demonstrace prý spoluorganizují mimovládní organizace financované americkým miliardářem Georgem Sorosem. V tomto kontextu Fico také připomenul loňské setkání prezidenta Andreje Kisky se Sorosem. Vysokou účast protestujících Fico marginalizoval, způsobená prý byla mimo jiné i tím, že studenti a důchodci mohou cestovat zdarma.

Slovenský server Aktuality.sk ale současně připomněl závěrečné vyjádření zaštítěné šesticí europoslanců z různých politických frakcí, kteří vznesli vůči fungování věcí veřejných na Slovensku výhrady.

Poukázali na údajný velký nepoměr mezi přijatou legislativou a jejím využitím v praxi. Slováci prý sice mají všechny zákony v souladu s evropskými standardy, veřejné instituce je ale uplatňují nedostatečně. Europoslanci také vyjádřili obavu o spravedlnost v zemi a upozornili na neexistenci nezávislé policejní inspekce.